Evacuaties op St. Vincent door vulkaanuitbarsting
09 Apr 2021, 17:08
foto
Verhoogde activiteit bij de vulkaan La Soufrière op St. Vincent. Duizenden bewoners worden geëvacueerd naar nabijgelegen eilanden.


In St. Vincent worden bewoners geëvacueerd omdat de vulkaan La Soufrière as en rook spuwt. Er zijn vandaag al drie erupties van as en rook geweest. Minister-president Ralph Gonsalves van St. Vincent en de Grenadines heeft donderdag een rampalarm afgekondigd naar aanleiding van een verhoogde activiteit bij de vulkaan La Soufrière. De vulkanische activiteit heeft het eiland in as en rook gehuld.

Donderdag werd de vulkanische activiteit op La Soufrière voor het eerste ontdekt. Volgens de National Emergency Management Organization (NEMO) van het land zijn vervolgens evacuatiebevelen gegeven in ongeveer een dozijn districten van St. Vincent. Volgens een woordvoerder van het University of the West Indies Seismic Research Center (UWI-SRC) worden ongeveer 6.000 tot 7.000 getroffen door deze situatie. De vulkaan heeft sindsdien 6.000 meter as de lucht in gespuwd.

St. Vincent is het grootste eiland van de St. Vincent en de Grenadines-keten in het Caribisch gebied. Wetenschappers van het Belmont Observatorium in St. Vincent hebben volgens UWI-SRC om ongeveer 3 uur lokale tijd een vulkanische beving op het eiland waargenomen.

De eerste reeks trillingen werd de hele dag gevolgd door nog vijf. Dit type seismisch signaal wordt meestal geassocieerd met beweging van magma en vloeistoffen dicht bij het oppervlak, volgens UWI-SRC. "Asafvoer werd ook waargenomen tijdens de meest recente tremor-episode", meldde het centrum op Facebook.

Toen de duisternis op donderdag viel, werd een lavakoepel zichtbaar op La Soufrière, wat suggereert dat deze op het punt stond uit te barsten. Net voor 9.00 uur vanmorgen lokale tijd bevestigden seismologen van de University of the West Indies dat er een "explosieve uitbarsting" gaande was.
De vulkaan heeft volgens het seismisch onderzoekscentrum vijf explosieve uitbarstingen gehad - in 1718, 1812, 1814, 1902/03 en 1979. Bij de ergste die ooit is opgetekend kwamen in 1902 meer dan 1.000 mensen om het leven.

Volgens het ministerie van Nationale Veiligheid van Trinidad en Tobago heeft premier Keith Rowley van Trinidad en Tobago met Gonsalves gesproken en hulp aangeboden.

Venezuela zal humanitaire hulpgoederen en risico-experts sturen, zei de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza op zijn Twitter-account.


Cruisemaatschappijen helpen
Cruiseschepen gaan naar de eilanden om te helpen bij evacuaties, schreven NEMO-functionarissen op hun Twitter-account. Carnival Cruise Lines stuurt twee schepen - het Carnival Paradise en de Carnival Legend - om bewoners te evacueren, vertelde een woordvoerder aan CNN.

"Elk schip biedt plaats aan maximaal 1.500 inwoners die worden vervoerd naar naburige eilanden die hebben ingestemd om toevlucht te bieden buiten de gevarenzone. Alle voorzorgsmaatregelen zullen worden genomen om de gezondheid en veiligheid van de Carnival-bemanning en de passagiers die aan boord gaan, te beschermen," zei de woordvoerder. De schepen zijn vandaag in St. Vincent, aldus de woordvoerder.

Royal Caribbean en Celebrity Cruises sturen elk één schip die donderdagavond zijn gearriveerd, volgens een verklaring van Royal Caribbean International.

De meeste eilanden van de Kleine Antillen maken deel uit van een lange vulkanische boog in het oostelijke Caribisch gebied.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May