Brazilië: Covid-19-dodental voor het eerst boven de 4.000
07 Apr 2021, 10:37
foto


Brazilië heeft dinsdag voor het eerst meer dan 4.000 Covid-19-sterfgevallen in 24 uur geregistreerd. Het land heeft zwaar te lijden door een golf van infecties die het tot het huidige epicentrum van de pandemie heeft gemaakt.

Het coronavirus eiste 4.195 levens op de dodelijkste dag van de pandemie tot nu toe voor het zwaar getroffen land, waarvan het totale gerapporteerde dodental nu bijna 337.000 bedraagt, het tweede na de Verenigde Staten.

Het Braziliaanse gezondheidssysteem bezwijkt onder de druk van de laatste virusgolf, die doktoren heeft gedwongen tot pijnlijke beslissingen over welke patiënten levensreddende zorg moeten krijgen. Begraafplaatsen zijn door de recente golf genoodzaakt nachtelijke begrafenissen te houden om de enorme toestroom van doodskisten op te vangen.

"We bevinden ons in een vreselijke situatie, en we zien geen effectieve maatregelen van staats- of federale regeringen" om te reageren, zei epidemioloog Ethel Maciel van de Espirito Santo Federal University. "In het tempo dat we vaccineren - tot nu toe 10 procent van de bevolking (met een eerste dosis) - is de enige manier om de extreem snelle verspreiding van het virus te vertragen een effectieve lockdown gedurende ten minste 20 dagen," vertelde ze aan AFP.

"Helaas heeft de politiek ons ​​gebracht waar we nu zijn: dit enorme aantal mensen dat hun leven heeft verloren. Heel triest."

De gezondheidscrisis lijkt een politieke te worden voor president Jair Bolsonaro, die lange tijd het advies van deskundigen over het beheersen van de pandemie negeerde en nu geconfronteerd wordt met toenemende druk - ook van bondgenoten in het Congres en het bedrijfsleven - om de situatie onder controle te krijgen. Nu, met zijn vierde minister van Volksgezondheid voor de pandemie, heeft de extreemrechtse president vorige week een groot deel van zijn regering gereviseerd, zijn ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie en Defensie vervangen en nieuwe leger-, marine- en luchtmachtcommandanten benoemd.

Het besluit heeft aanleiding gegeven tot bezorgdheid dat de president zich verdiept in politieke onrust terwijl hij zich opmaakt voor herverkiezing volgend jaar.

Gevaarlijke variant

Het land met 212 miljoen mensen registreerde de afgelopen week gemiddeld 2.757 Covid-19-sterfgevallen per dag, verreweg het hoogste wereldwijd. Het heeft 160 doden per 100.000 mensen geregistreerd, achter landen als Tsjechië (254) en Groot-Brittannië (187), maar nog steeds één van de 10 hoogste percentages ter wereld.

Volgens het volksgezondheidsinstituut Fiocruz zijn afdelingen op de intensive care in 18 van de 27 deelstaten van Brazilië nu voor meer dan 90 procent bezet. Op twee na bevinden alle overige zich in de "kritieke alarmzone" met een bezetting van meer dan 80 procent, zei hij.

Deskundigen zeggen dat de stijging gedeeltelijk wordt veroorzaakt door een lokale variant van het virus dat bekend staat als P1, dat mensen kan herinfecteren die de oorspronkelijke stam hebben gehad en waarvan wordt aangenomen dat het besmettelijker is.

De regering heeft ondertussen moeite om voldoende vaccins te bemachtigen, wat de  autoriteiten soms dwingt om immunisatieactiviteiten in sommige gebieden op te schorten.
Advertenties