Herstel mangrove Veerplein trekt veel vogels aan
30 Mar 2021, 18:10
foto
Een stukje Bigi Pan in het centrum van de stad.


Tussen alle troep neemt de natuur zijn plaats weer in. Aan de Waterkant bij het oude Veerplein herstelt de mangrovebegroeiing zich langzaam maar zeker. En de vogels hebben dat ook gemerkt. Er is een broedkolonie van verschillende soorten reigers. Door het over en weer vliegen van de vogels ontvouwt zich een prachtig schouwspel. Als voorbijganger zie je ineens afval, van blikjes en flessen, alle rommel die wordt gedumpt in de rivier niet meer.

Wereldwijd heeft de Covid-19 pandemie het toerisme zwaar beperkt tot helemaal stilgelegd. En van de rust profiteert de natuur ten volle. In het anders met toeristen overspoelde Venetië, kleurden de drukbevaren kanalen helderblauw. Ook de vissen kwamen terug. En met de vissen kwamen de zwanen en aalscholvers en andere vogels. Ook de eenden konden hun eieren uitbroeden op een anders drukbezocht plein in de Italiaanse toeristenstad.

Een soortgelijke ontwikkeling zien we ook aan de Waterkant bij het oude Veerplein. Verschillende soorten reigers vliegen af en aan. De begroeiing houdt niet alleen de golfslag tegen maar houdt ook de klei vast. Sieuwnath Naipal zal trots zijn als hij ziet hoe de mangrove zich herstelt, nu mensen het blijkbaar door de Covid-19-beperkingen met rust hebben gelaten. Hopelijk blijft dat ook zo. Veel voorbijgangers blijven staan kijken naar het spektakel van de vogels, vooral in de ochtenduren en in de middaguren lijkt het op een stukje Bigi Pan. Er worden naar hartenlust foto's geschoten van de natuurpracht.

Aan de rand is een man driftig de nieuwe mangroveplantjes die uit het modder oprijzen, aan het kappen. De reden voor zijn handeling blijft een raadsel. Maar hij kapt er lustig op los, zonder zich om iets of iemand te bekommeren. Dan valt op dat tussen het riviergras winkeliers en anderen de rivier nog steeds driftig gebruiken als vuilnisbelt. En de natuur blijft vergevensgezind...maar hoe lang nog. Ook de vissers moeten liefde opbrengen voor de natuur en de jonge vogels niet met stokken verjagen en/of doden. Want ook dat gebeurt met de jongelingen die met hun ouders uitvliegen en nog niet zo snel weer kunnen opvliegen.

Deze man is zeker geen liefhebber van de begroeiing bij de Waterkant. Hij kapt er op los tussen alle rommel. Hij vernietigt wel de opgekomen nieuwe mangroveplantjes.

Natuuractivisten en milieuactivisten zouden eens de handen ineen moeten slaan en een plan van aanpak moeten bespreken voor dit stukje natuurschoon dat zich voltrekt aan de Waterkant. Een stukje Bigi Pan in het centrum van de stad, waar elders vindt je dat. De mangrove die zich langzaam maar zeker uitstrekt naar de Platte Brug zou ook een oplossing zijn voor het steeds afbrokkelen van de rivierwering. Het gaat om enkele tientallen meters die met gezamenlijke serieuze aanpak tot een blijvende toeristische attractie gemaakt kan worden. Een balans tussen stad en toerisme? En als je geluk hebt, zie je die ene rode ibis die de weg heeft gevonden naar de Waterkant.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April