Brazilië: Minister van Defensie neemt ontslag
30 Mar 2021, 01:30
foto
De Braziliaanse minister van Defensie Fernando Azevedo e Silva tijdens een persconferentie in augustus 2019. (Foto: AFP)


De Braziliaanse minister van Defensie, Fernando Azevedo e Silva, heeft maandag zijn vertrek aangekondigd uit de regering van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro, in navolging van de ministers van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid. "Ik vertrek met deze zekerheid: missie volbracht", zei Azevedo e Silva in een korte verklaring, zonder een reden op te geven voor zijn verrassende vertrek.

Azevedo e Silva, een 67-jarige reserve-generaal van het leger, was in functie sinds Bolsonaro in januari 2019 aantrad. Zijn aankondiging kwam uren nadat minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, zijn ontslag had ingediend te midden van controverse over de problemen van de regering om meer Covid-19-vaccins veilig te stellen.

Het vertrek van twee ministers op één dag is een grote klap voor Bolsonaro, die onder toenemende druk staat om de pandemie serieuzer aan te pakken en een tweede golf van infecties te vertragen die ziekenhuizen naar het breekpunt duwt.

Araujo, een trouwe bondgenoot van Bolsonaro, stond al weken onder druk. Twee overheidsbronnen zeiden dat hij zijn ontslag had ingediend. Hij vertegenwoordigt een ideologische vleugel van de rechtse populistische regering wiens aanvallen op China, milieuactivisten en links in toenemende mate werden gezien als luidruchtige afleidingen bij het aanpakken van de heersende pandemie in Brazilië.

In de afgelopen dagen irriteerde Araujo senior wetgevers  wiens oproepen voor zijn vervanging steeds luider waren geworden. Ze waren boos op zijn langdurige kritiek op de belangrijkste handelspartner China, een vaccinproducerende supermacht.

De waardering van de diplomaat voor de voormalige Amerikaanse president Donald Trump werd ook gezien als een obstakel bij het overtuigen van de regering-Biden om voorraden van Amerikaanse vaccin voor Brazilië vrij te maken.

Luís Fernando Serra, de Braziliaanse ambassadeur in Frankrijk, senator Fernando Collor de Mello en Flávio Rocha, een gepensioneerde admiraal die Bolsonaro adviseert, zijn allemaal in de race om Araujo te vervangen. Vorige week verving Bolsonaro ook voormalig minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello, een andere generaal van het leger, door cardioloog Marcelo Queiroga, zijn vierde minister van Volksgezondheid van de coronavirus-pandemie.

De president, die al lang het advies van deskundigen over de pandemie heeft getrotseerd, wordt geconfronteerd met toenemende druk om een ​​dodelijke golf van Covid-19 in Brazilië in te dammen en meer vaccins voor de 212 miljoen mensen van het land te verkrijgen.

Volgens officiële cijfers zijn in Brazilië meer dan 312.000 mensen omgekomen aan Covid-19, het op één na hoogste dodental na de Verenigde Staten.
Advertenties