Suezkanaal: Megacontainerschip vlot getrokken
29 Mar 2021, 11:08
foto
De Ever Green vaart weer nadat meer dan 27.000 ton klei bij de voorsteven was uitgegraven. Het schip vaart nu uit het Suezkanaal. (Beeld: AFP)


Het gigantisch containerschip dat het Suezkanaal bijna een week lang blokkeerde, is eindelijk bevrijd. De 400 meter lange Ever Given werd maandag over het kanaal geklemd voordat bergingsploegen haar vlot trokken.

Het was niet meteen duidelijk wanneer het volle verkeer in het kanaal weer op gang kon komen. De Ever Given is in elk geval vrij en is opnieuw aan het varen. Vanochtend werd de achtersteven van het schip uit de klei getrokken. Het voorsteven loskrijgen was een echte uitdaging volgens de Nederlandse maritieme dienstverlener. Het heeft enorm veel trekkracht gevergd om het megacontainerschip volledig vrij te krijgen. Het schip vaart nu naar Great Bitter Lake, een zoutwatermeer in Egypte.

Suez is één van 's werelds drukste handelsroutes en bedrijven werden gedwongen om schepen om te leiden, waardoor honderden schepen in lange files te recht kwamen.

"De positie van het schip is voor 80 procent in de goede richting geheroriënteerd. De achtersteven ... is verplaatst naar 102 meter van de kust", vergeleken met zijn positie op vier meter van de kust, liet het hoofd van de Suez Canal Authority (SCA ),Osama Rabie, eerder in een verklaring optekenen. Volgens SCA-functionarissen verliest Egypte ongeveer US$ 12-14 miljoen aan inkomsten uit het kanaal voor elke dag dat het is gesloten.

Hoewel de ontwikkeling de belangrijkste beweging van het schip markeerde sinds hij afgelopen dinsdag vast kwam te zitten, drong de bergingsbemanning aan op voorzichtigheid toen er obstakels opdoemden.

"Niet te vroeg juichen", zei Peter Berdowski, CEO van Boskalis, het bergingsbedrijf dat werd ingehuurd om de Ever Given vlot te krijgen, tegen de Nederlandse NPO Radio 1. De grootste uitdaging bleef aan de voorkant van het schip, waar arbeiders moeite zouden hebben om het volledig beladen schip van 220.000 ton boven de klei van de kanaaloever te halen, merkte Berdowski op.

Als het schip eenmaal volledig drijvend is, duurt het ongeveer drie en een halve dag om de verkeersopstopping van schepen te verhelpen, vertelde SCA-chef Rabie aan Egyptian TV. Het kan weken en zelfs maanden duren om de achterstanden weg te werken.

Maar de scheepvaartgroep Maersk zei dat de verstoringen in de wereldwijde scheepvaartsector als gevolg van de stranding van de Ever Given weken en mogelijk maanden kunnen duren om op te lossen. "Zelfs wanneer het kanaal wordt heropend, zijn de rimpeleffecten op de wereldwijde capaciteit en uitrusting aanzienlijk", zei 's werelds grootste containerrederij in een adviesverklaring voor klanten die maandag werd gepubliceerd. "Als we de huidige achterstand van schepen inschatten, kan het zes dagen of langer duren voordat de volledige wachtrij is gepasseerd", zei hij.

Satellietgegevens van MarineTraffic.com toonden aan dat de bolvormige boeg van het schip, die ooit diep in de oostelijke oever van het kanaal vastzat, gedeeltelijk van de kust was ontworsteld - hoewel hij aan de rand van het kanaal was blijven steken. Trackinggegevens lieten zondag zien dat de achtersteven van het schip is gekeerd en zich nu midden op de vaarweg bevindt.

Een ambtenaar bij Shoei Kisen Kaisha Ltd., het bedrijf dat eigenaar is van de Ever Given, bevestigde dat de boeg van het schip iets was verschoven, maar waarschuwde dat de bodem van het schip nog steeds de zeebodem raakte. De functionaris sprak met de Associated Press op voorwaarde van anonimiteit vanwege de gevoeligheid van de kwestie.

Het gedeeltelijk weer vlot trekken van het schip kwam na intensieve inspanningen om het schip met 10 sleepboten te duwen en te trekken toen de volle maan springtij bracht.

De MV Ever Given, langer dan vier voetbalvelden, lag sinds begin vorige week diagonaal over het Suezkanaal ingeklemd, torent hoog boven palmbomen uit en wurgt de wereldwijde toeleveringsketens.

De crisis dwong bedrijven om te kiezen tussen wachtende of omleidende schepen rond Afrika, wat een enorme brandstofrekening, 9.000 kilometer en meer dan een week reizen op de route reis tussen Azië en Europa oplevert.

Een kanaalbeambte vertelde AFP dat het team ter plaatse technische controles was begonnen en was gerustgesteld dat de motor van het schip werkte.

'S Nachts moesten verschillende baggerschepen rond het schip 27.000 kubieke meter zand en modder opzuigen. Een andere krachtige sleepboot, de onder Italiaanse vlag varende Carlo Magno, arriveerde maandag ter plaatse om zich bij het werk aan te sluiten, en de vloot zou nu zijn inspanningen richten op de voorkant van het schip, zei Berdowski.

De Ever Given kwam vast te zitten in een zuidelijk deel van het kanaal bij harde wind, waardoor het scheepvaartverkeer op de kortste scheepvaartroute tussen Europa en Azië tot stilstand kwam.

Minstens 369 schepen wachtten om het kanaal door te varen, waaronder tientallen containerschepen, bulkschepen, olietankers en schepen met vloeibaar aardgas (LNG) of vloeibaar petroleumgas (LPG), vertelde Rabie zondag aan Extra News in Egypte.

Ongeveer 15 procent van het wereldwijde scheepvaartverkeer gaat door het Suezkanaal, een belangrijke bron van inkomsten in buitenlandse valuta voor Egypte. De huidige stillegging kost het kanaal tussen de $ 14 en $ 15 miljoen per dag.

De transporttarieven voor olieproducttankers zijn bijna verdubbeld nadat het schip was gestrand, en de blokkering verstoorde de wereldwijde toeleveringsketens, waardoor kostbare vertragingen dreigden voor bedrijven die al te maken hadden met Covid-19-beperkingen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April