CBvS plaatst kritische noten bij machtigingswet NV
27 Mar 2021, 04:27
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft in een memo kritische kanttekeningen geplaatst bij de Machtigingswet Suriname Investment Enterprise NV. De CBvS zegt uitgaande van de doelen van de NV er mogelijke overlappingen en eventueel tegenstellingen zijn met drie bestaande wetten: Wet Kapitaalmarkt, Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen en de Bankwet. De CBvS heeft ook een presentatie gehouden voor de commissie van rapporteurs, waar ook minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning bij was.

De CBvS stelt dat bij toetsing aan het bepaalde in de Wet Kapitaalmarkt niet duidelijk af te leiden is of de op te richten NV ' kapitaalmarkt gerelateerde' activiteiten zal ontplooien. Indien dat het geval is, moet eerst een verklaring van geen bezwaar worden ingediend tevens een aanvraag voor het verkrijgen van een vergunning van de minister van Financiën & Planning.

Ook bij de toetsing aan het bepaalde in de Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen is het niet duidelijk of de op te richten NV ' bank gerelateerde' activiteiten zal ontplooien. Er zijn raakvlakken met taken van de CBvS. Dit duidt op verstrengeling van bevoegdheden met die van de CBvS. Aangevoerd wordt dat in de statuten is aangegeven dat 'de vennootschap ten doen heeft versterking van de monetaire stabiliteit van de Staat en van de economische weerbaarheid van de Staat en financiele instellingen in Suriname. In de Bankwet is deze taak toebedeeld aan de CBvS, wordt benadrukt in de memo.

De CBvS vraagt zich ook af de Wet op de Staatsschuld nog ruimte biedt aan de Staat om garanties af te geven, gegeven de omvang van de Staatsschuld. Na de presentatie van de CBvS aan de commissie is er over en weer gediscussieerd over elkaars standpunten. De behandeling van de machtigingswet wordt dinsdag voortgezet. Dan komt de regering aan het woord om de vele vragen die gesteld zijn te beantwoorden.  

U kunt de memo van de CBvS hier downloaden.
pdf-icon.gif Memo_CBvS_over_machtigingswet.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May