New Surfin NV nog steeds ingeschreven bij KKF
26 Mar 2021, 02:51
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar toont aan dat New Surfin NV tot donderdag nog ingeschreven stond bij KKF.


Diverse Assembleeleden hebben heftige kritiek geuit op de machtigingswet om, na het debacle van New Surfin NV, Suriname Investment Enterprise NV op te richten. Oppositie- en coalitieleden vielen erover dat New Surfin nog steeds ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), terwijl president Chan Santokhi aangegeven had dat er een nietigheidsverklaring zou komen. NDP-fractieleider toonde een KKF-uittreksel waaruit blijkt dat Surfin donderdag nog ingeschreven stond.

De Assembleeleden Patricia Etnel (NPS) en Edward Belfort (ABOP) vroegen duidelijkheid over de nietigheidsakte. Belfort merkte op dat Surfin nog ingeschreven staat bij KKF. Hij wilde ook weten waarom naar een andere notaris is gestapt voor de nietigheidsverklaring, dan die de akte heeft gepasseerd. Volgens hem is niet de juiste weg gevolgd om New Surfin nietig te verklaren.

Etnel voerde aan dat de regering beloofd had dat de nietigheidsakte gepresenteerd zou worden. Zij merkte op dat de regering niet zonder meer gemachtigd wordt om een nieuwe NV op te richten. "We hebben in de afgelopen periode veel meegemaakt met machtigingen, vooral die van de Brokopondo Overeenkomst. We willen eerst zien dat New Surfin niet meer bestaat. Laten we geen stof geven, waar er geen stof hoeft te zijn”, stelde Etnel.

BEP-fractieleider Ronny Asabina en Parmessar merkten op dat de regering met de machtigingswet een blanco cheque wil hebben. Asabina merkte op dat het ook gaat om vertrouwen van het volk dat de regering aan het verliezen is omdat zaken in een waas van geheimzinnigheid worden gehuld terwijl transparantie is beloofd. Bij de oprichting van Surfin waren coalitieleden ook niet op de hoogte ervan. Een deel van de coalitie heeft de regering geïnterpelleerd over deze kwestie.

Parmessar betoogde dat het niet gaat om een Staats NV maar een privaatrechtelijke NV, waarin de Staat met 51% deelneemt. Hij wilde weten waarom de Staat slechts 51% van de aandelen heeft en waar de rest naar toegaat. "Gezien de doelen van de NV die met name duurzame sociaal-economische ontwikkeling moeten bevorderen in Suriname, eisen wij dat voor alle wijzigingen de regering terug dient te komen naar het parlement. Zo hoort het in de democratie", benadrukte hij.

President Santokhi deelde mee dat alle stukken, waaronder ook de nietigheidsverklaring van New Surfin NV, zijn ingediend bij De Nationale Assemblee. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking benadrukte dat, zoals de president heeft aangegeven, op 22 maart de nietigheidsverklaring is gestuurd naar het parlement. New Surfin is niet correct opgericht en heeft volgens hem daarom nooit bestaan. Er zijn ook geen handelingen gepleegd. De akte is van onwaarde en van rechtswege nietig. Op 12 maart is KKF gevraagd om de NV door te halen in het handelsregister. Dit moet nog plaatsvinden, het gaat volgens Ramdin om een administratieve handeling.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May