Covid-19 vaccinatie: Een vrije keus
25 Mar 2021, 22:36
foto


Vroeg of laat zou het ervan komen. Met het gooien van de knuppel in het 'coronahok' heeft Dilip Sardjoe van Rudisa de grenzen van de nationale vaccinatiecampagne tegen Covid-19 enigszins verlegd en het economische belang van zijn bedrijf voorop gesteld. Middels een interne memo wordt het personeel opgeroepen zich te laten vaccineren tegen het gevreesde virus, op straffe van verlies van de medische voorzieningen bij het besmet raken. Gelukkig heeft minister Ramadhin van Volksgezondheid in een korte reactie deze bedrijfshandeling afgekeurd en
benadrukt dat vaccinatie een vrije keus is.

Ons land kent (gelukkig) geen vaccinatieplicht al overwegen vele landen wereldwijd nu in het kader van het intensiveren van het personenverkeer, op aandrang van luchtvaartmaatschappijen een vaccinatiepaspoort als reisvoorwaarde te introduceren. Bedrijven kunnen zich dus niet beroepen op een wettelijke vaccinatieplicht. Overigens vind ik het praten over een vaccinatieplicht heel voorbarig en niet opportuun om een aantal redenen. Ten eerste kan zij pas een optie zijn wanneer andere minder ingrijpende middelen niet toereikend zijn. Hoeveel mensen laten zich vrijwillig vaccineren?

Ondanks vorige week de 10.000e persoon zich heeft laten vaccineren, wordt er ook bij ons nog met de nodige scepsis aangekeken tegen het vaccin. Wij zijn geen vreemde eend in de bijt waar grote delen van de samenleving nog twijfelen of gewoon weigeren te vaccineren. We hebben vanouds de klassieke twijfelaars, degenen met een bepaalde
religieuze achtergrond, mensen die gewoon vinden dat ze gezond genoeg zijn en weer anderen met een ernstig wantrouwen tegen de big pharma of soms zelfs tegen hun eigen overheid, daarbij ondersteund door allerlei complottheorieën. Een divers gezelschap dus wiens lichamelijke integriteit als mensenrecht moet worden gerespecteerd en gewaarborgd door de staat. Vandaar een vrije keus en laat de bereidwilligheid van de mensen zich rustig bewijzen.

Een vaccinatieplicht werkt verder contra-productief en laat de twijfelaars nog meer twijfelen en uiteindelijk nog meer in hun schulp terugtrekken. Dan hebben we het nog niet over de werking en het effect van het vaccin waarover nog weinig kennis bestaat, hetgeen een vaccinatieplicht dus geenszins rechtvaardigt. Uitgangspunt van de overheid is nog steeds dat het vaccineren tegen het coronavirus niet verplicht is, maar als iedereen zich laat vaccineren kan het virus zich niet meer verspreiden. En hier rust de morele plicht op ons allen om in te zetten op de interne motivatie en niet op externe druk. Dit vereist gedegen voorlichting, dialoog, begrip en overtuiging. Een vaccinatieplicht, direct (afdwingbaar met fysiek geweld) of indirect als in Indonesië bijvoorbeeld (middels hechtenis of geldboete strafbaar stellen) drukt de communicatie dood! Overtuiging werpt meer vruchten af dan dwang.

Om terug te komen bij Rudisa resten nog twee interessante vragen. Mag een werkgever zijn personeel vragen zich te laten vaccineren? Hij mag dat zeker wel maar mag er niet op aandringen. Het is slechts een vrijblijvend verzoek waaraan geen consequenties zijn verbonden. Want zo'n vraag kan door de werknemer snel als een verplichting worden ervaren vanwege zijn werk- en loonafhankelijke positie. Kan de werkgever weigeren het loon uit te betalen als de werknemer weigert en vervolgens ziek wordt? De werknemer heeft altijd recht op zijn loon bij ziekte tenzij de ziekte opzettelijk veroorzaakt is. Wie zich niet laat vaccineren doet dat niet met de bedoeling om ziek te worden. De werkgever moet dus gewoon loon doorbetalen als een niet gevaccineerde werknemer ziek wordt.

In dit kader is het wenselijk dat de overheid haar vleugels te zijner tijd ook uitspreidt naar (grote) bedrijven die bereid zijn hun werknemers op de werkvloer te laten vaccineren. Zeker wanneer zoveel mogelijk de kwetsbare personen en zorgberoepen al zijn gevaccineerd, is het zaak dat de rest van de beroepsbevolking zo snel als mogelijk wordt gevaccineerd. Rudisa zal ongetwijfeld gretig daarvan gebruik maken.

Raymond S.Sapoen
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May