IMF en schuldeisers willen naadje van de kous weten
27 Mar 2021, 02:31
foto
President Chan Santokhi vrijdag in De Nationale Assemblee. Hij is ingegaan op de precaire economische situatie.


De regering is dag en nacht bezig om na te gaan hoe tot een vergelijk kan worden gekomen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en met de schuldeisers van Oppenheimer obligaties 2023 en 2026. Dit zei president Chan Santokhi in De Nationale Assemblee. De technische overeenkomst met het IMF moet nog worden afgerond. De schuldeisers (Oppenheimer obligaties) willen pas overgaan tot herschikking van de schuld wanneer een overeenstemming wordt bereikt met het IMF. Het Herstelplan wordt nog bestudeerd door het IMF. Pas daarna kan dit document naar De Nationale Assemblee.

Santokhi legde uit dat de inkomsten van het land per jaar ongeveer SRD 10 miljard is, terwijl aan schulden en rentes SRD 9 miljard moet worden betaald. Wat binnenkomt is net genoeg om het staatshuishouden draaiende te kunnen houden. Er zijn dringend investeringen nodig vandaar dat de regering zo snel mogelijk wil overgaan tot de oprichting van Suriname Investment Enterprise NV. Er is volgens de president dringend behoefte aan nieuw kapitaal. De wijziging van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 (Valutawet) is ook een van de maatregelen om de wisselkoers te stabiliseren door illegale handel aan te pakken.

Het is de tweede keer binnen vier maanden dat de regering een toestemmingsverzoek heeft ingediend voor deze twee obligaties. Begin december hadden de schuldeisers van de lening via Oppenheimer ingestemd met uitstel van betaling voor in totaal US$ 48 miljoen aan hoofdsom- en rentebetalingen die Suriname verschuldigd was voor de 2023 en 2026 obligaties. Het ging om betalingen voor de periode 26 oktober 2020 tot 31 maart 2021. De regering beriep zich bij het verzoek aan de schuldeisers op de 'onhoudbare staatsschuld' die zij had geërfd van haar voorganger. De lage economische activiteiten en hoge inflatie brachten de regering ertoe om schuldonderhandelingen aan te gaan met haar schuldeisers.

Santokhi legde uit dat de schuldeisers en IMF alle informatie willen hebben. Suriname heeft een schuld van US$ 4 miljard. Aangegeven moet worden hoe deze schuld moet worden terugbetaald. Er wordt een pakket aan maatregelen getroffen om de economie weer op spoor te krijgen. Om de wisselkoers te beheersen is ook besloten dat exporteurs voor de volle honderd procent de opbrengsten naar Suriname terug moeten brengen. Daarbij zijn ze verplicht dertig procent in te wisselen bij de Centrale Bank van Suriname binnen de bandbreedte van de zwevende koers. De president deed een beroep op eenieder om mee te werken. Er is ook nauw overleg met de financiële sector.

De regering antwoordt dinsdag op de vele vragen die gesteld zijn over de machtigingswet om Suriname Investment Enterprise NV op te kunnen richten. De Nationale Assemblee is niet van plan de regering een blanco cheque te geven. Tot nu toe is alleen de fractie van de VHP mild over de wetswijziging.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May