Scepticisme over Deens bedrijf HPSG
24 Mar 2021, 02:28
foto
HPSG-CEO Benny Falk. (Foto: René Gompers)


Waterstof (hydrogen) produceren, opslaan en vervoeren is wereldwijd een zeer dure onderneming. De Hybrid Power Systems Group  (HPSG) uit Denemarken, zegt dat ze een manier heeft gevonden om  productiekosten te drukken. Suriname is voor hen de juiste plek om het plan uit te voeren, om een winstgevende  ‘hydrogen plant’  van formaat neer te zetten. De belangrijkste grondstoffen als water, zon, wind en goedkope grond die ze nodig heeft,  zijn in overvloed aanwezig op plantage Breedevoort op Commewijne, zegt het bedrijf. HPSG gaat behalve waterstof ook zuurstof, stroom en gezond water produceren én exporteren. 

De Surinaamse overheid heeft enkele dagen geleden een overeenkomst gesloten met het Deens bedrijf. Al op de persconferentie waar het “blijde nieuws” werd bekendgemaakt, waren er heel veel vragen hierover. Niet alle vragen zijn beantwoord. Er was ook geen ruimte om van de HPSG-vertegenwoordigers  aan meer informatie te komen. Ondertussen laat ook de samenleving  haar stem horen over de ‘hydrogen deal.’  Een deel is blij met de komst van de buitenlandse investeerders, anderen zijn kritisch en hebben veel vragen, en een ander deel heeft gemengde gevoelens.

Vaststaat dat bij het zoeken naar informatie over het bedrijf op internet, de resultaten teleurstellend zijn. Er is heel weinig informatie te vinden over HPSG en zijn staf. Ook gewone burgers zijn aan het zoeken geslagen. Die weinige informatie online over HPSG, hun projecten en oprichter Jesper Nielsen en CEO Benny Falk, is vooral vaag en dubieus. Er wordt helemaal geen rooskleurig beeld geschetst van het bedrijf dat US$ 1.2 miljard gaat investeren in een land dat door een diepe crisis gaat.

Waterstof kent vele toepassingen. In de landbouw, mijnbouw en zelfs als wapen (hydrogen bomb). Het element heeft het vermogen om energie op te slaan en kan ook als brandstof dienen. Hoewel waterstof al tientallen jaren wordt aangeprezen als de energiebron van de toekomst en schoonste energiesoort, loopt het wat dat betreft nog steeds achter op zonne- en windenergie. De laatste twee hebben in relatief korte tijd bewezen dat zij op grote schaal aardolie, kool en aardgas kunnen vervangen als energiebron.

Bennie Falk beaamt dat het heel erg moeilijk is om waterstof goedkoop te maken. "Het is allemaal zo duur, de prijzen zijn niet laag genoeg om fossiele brandstoffen te vervangen," geeft hij aan na een uitleg over de algemene moeilijkheden bij de productie, opslag en transport van waterstof. Falk heeft ook uitgelegd dat het bedrijf een methode heeft ontwikkeld om de waterstof goedkoop en veilig op te slaan, klaar voor onmiddellijke distributie en export.

HPSG gaat milieuvriendelijk te werk; het gaat met de ‘elektrolyse’ methode waterstof produceren. Het komt erop neer dat ze het water uit de Commewijnerivier met stroom gaat bewerken. Hieruit komt waterstof en zuurstof vrij. De enorme hoeveelheid stroom die voor dit proces nodig is, zal komen van wind- en zonne-energie. Overtollige energie zal in het waterstof worden opgeslagen. Dit kan later weer ‘ontpakt’ worden voor gebruik. De locatie van het complex, plantage Bredevoort maakt zaken rooskleuriger, stelt Falk.

"Wij van HPSG menen dat met deze unieke locatie kosten omlaag zullen gaan," deelt hij mee. "Wij kunnen vanaf dezelfde plek waar we (waterstof) produceren, direct verschepen. Dat scheelt tijd en geld. Grond is hier nog betaalbaar. We hebben sowieso plannen om uit te breiden," geeft Falk aan. "De geografische ligging brengt zon en wind mee. Wij gaan waterstof, elektriciteit, zuurstof en ook water exporteren." Het water zal voor een symbolische prijs van US$ 1 cent aan de Surinaamse overheid verkocht worden. Er zal met zonne- en windenergie, en met waterstof 100 megawatt aan stroom voor het land opgewekt worden. In een eigen persbericht deelt HPSG dat ze een ‘hydrogen plant’  met een vermogen van 719 megawatt gaat bouwen.

Waterstof wordt traditioneel gewonnen uit aardgas en kool, milieuonvriendelijke processen. Vele landen stappen over op de elektrolyse methode. Het ultieme doel is afstappen van kool, aardolie en aardgas als bronnen van energie. Zij willen ook het waterstof en de opgeslagen energie, en de extra opgewekte energie  uit de solar- en windfarms exporteren. Denemarken  gaat US$ 34 miljard investeren in het aanleggen van een kunstmatige eiland in de Noordzee om dat doel te bereiken.  

Falk stelt dat gevestigde waterstofproducenten nog geen grote successen kunnen boeken. HPSG wil met Suriname de eerste zijn die groot doorbreekt, deelt hij mee. "We zijn maar een kleine speler maar het concept waarmee we komen is zo uniek, dat we vast en zeker een grote speler zullen zijn in no time," garandeert hij. Falk stelt dat Suriname het eerste land (in Zuid-Amerika) zal zijn dat waterstof gaat exporteren.  De vijf grootste exporteurs van waterstof (niet voor energie doeleinden) waren in 2019 Nederland, België Canada, USA en Duitsland.

Ministers David Abiamofo van Natuurlijke hulpbronnen, Armand Achaibersing van Financiën en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) zijn ook blij met de overeenkomst. Zij sommen de winsten op die voor Suriname zijn afgedwongen. Suriname betaalt niets voor het project. Het land levert alleen het nodige water. Gronds is ook geen probleem. De initiatiefnemers zijn eigenaar van plantage Breedevoort. Er komt een foundation met een miljoenen fonds voor projecten in het hele land. Vier van die zeven bestuursleden zullen Surinamers zijn, waaronder ook de voorzitter. Ook de raad van commissarissen zal uit Surinamers bestaan met stemmingsrecht.

Verder zullen gebieden ontsloten worden door een nieuwe weg die naar het complex leidt. Er zal een extra 100 megawatt aan stroom bijkomen voor Suriname. Er komt een nieuw gebouw voor het districtscommissariaat van Commewijne. Scholen en medische locaties zullen worden opgeknapt. Er komen benodigdheden voor het Albina ziekenhuis. Er komt een leerstoel op de universiteit en een science center. De Denen gaan ook de transmissie lijn aanleggen waarmee er stroom naar Frans-Guyana geëxporteerd zal worden. De Denen leveren ook  100 bussen die op waterstof rijden. Ze zullen ook voor het netwerk van pompstations zorgen. Falk heeft meegedeeld mee dat HPSG ook veerboten heeft die op waterstof varen.

René Gompers

Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April