Australië: Ergste overstromingen in 50 jaar
22 Mar 2021, 14:35
foto
Bewoners kijken naar de Parramatta rivier, in de centrale buitenwijk van Sydney, die buiten zijn oevers trad en de veerhaven overstroomde. (Getty Images)


Ongeveer 18.000 mensen zijn geëvacueerd door ernstige overstromingen in New South Wales (NSW) in Australië en er wordt meer zware regenval voorspeld. De hele kust van de deelstaat staat nu onder een zware weerswaarschuwing. Volgens de reddingsautoriteiten zijn dit de ergste overstromingen in vijftig jaar.

Dagen van hevige regenbuien hebben ertoe geleid dat rivieren en dammen rond Sydney - de hoofdstad van de deelstaat - en in het zuidoosten van Queensland zijn overstroomd. Het leger wordt ingezet om te helpen bij zoek- en reddingsacties.

Het Australische Bureau of Meteorology heeft voor dinsdag in New South Wales "meer regenval, harde wind, schadelijke branding en abnormaal hoge getijden" voorspeld. Het zei ook dat ongeveer 10 miljoen mensen in elke deelstaat en elk territorium behalve West-Australië nu onder een weerswaarschuwing stonden.

NSW-premier Gladys Berejiklian zei dat er aan het eind van maandag geen doden waren gemeld. Ze beschreef het als "een wonder gezien wat we hebben meegemaakt". Maar er is wijdverbreide schade in de getroffen gebieden, waar ongeveer een derde van de 25 miljoen inwoners van Australië leeft.

Berejiklian zei dat veel van de gemeenschappen "die door de overstromingen werden gehavend" de afgelopen zomer waren getroffen door bosbranden en droogte. "Ik weet geen enkel moment in de geschiedenis van de deelstaat waar we deze extreme weersomstandigheden zo snel achter elkaar hebben gehad midden in een pandemie," zei ze.

Premier Scott Morrison heeft geld aangeboden aan degenen die gedwongen werden te evacueren. Hij zei tegen het parlement dat er "nog een ernstig risico in het verschiet ligt".

Ernstige situatie

Overstroomde rivieren snijden wegen en bruggen af ​​en bijna 200 scholen in NSW blijven dinsdag gesloten. Mensen in meer dan 15 voornamelijk laaggelegen gebieden hebben de opdracht gekregen te evacueren en een vergelijkbaar aantal heeft evacuatiewaarschuwingen gekregen.

Een bevel vereist dat mensen onderdak zoeken bij familie of vrienden, ver weg van door overstromingen getroffen gebieden, of in een speciaal centrum. De waarschuwing vertelt mensen dat ze zich moeten voorbereiden op een evacuatiebevel.

Vooral de gebieden ten noorden en westen van Sydney, de NSW Central Coast en de Hawkesbury-vallei baren zorgen. Er hebben ongeveer 15.000 evacuaties plaatsgevonden vanaf de Midden-Noordkust en nog eens 3.000 in Sydney, aldus ambtenaren.

De Australian Defence Force zal dinsdag op verzoek van de NSW-regering zoek- en reddingshelikopters leveren. Premier Morrison vertelde parlementsleden: "In heel NSW hebben 1.400 eerstehulpverleners meer dan 700 reddingsacties bij overstromingen uitgevoerd en gereageerd op meer dan 7.500 verzoeken om hulp." Hij voegde eraan toe: "Dit is een voortdurende situatie die in ontwikkeling is en buitengewoon gevaarlijk is."

De omstandigheden in veel gebieden van New South Wales zullen naar verwachting verslechteren, waarbij ambtenaren waarschuwen dat twee weersystemen zouden kunnen botsen, wat een "laatste explosie" van regen en stormen zou veroorzaken die woensdag ingaan.

Het Bureau of Meteorology zei dat zware regenval dinsdag de hele kust van het NSW en verschillende gebieden in het binnenland zou treffen, wat een "ernstig risico" op plotselinge overstromingen met zich meebrengt. "Deze situatie is nog lang niet voorbij", twitterde het. Maar het voegde eraan toe: "De meeste gebieden van New South Wales zullen begin woensdag een duidelijke trend zien als een drogere luchtmassa de regio binnendringt."

Het stuurde ook een tweet waarin stond dat 10 miljoen Australiërs nu onder een weerswaarschuwing stonden - met gevolgen voor een gebied ter grootte van Alaska. Het bureau zei dat de regenval tot nu toe - tot 90 cm in sommige gebieden - "buitengewoon" was geweest, waarbij veel gebieden in NSW leken op een "binnenzee".

Berejiklian, de premier van NSW, zei: "Wat we nu doormaken, is anders dan wat u de afgelopen 50 jaar hebt meegemaakt, dus neem het alstublieft serieus."

Ellen Brabin, inwoner van Jamisontown, vertelde ABC News dat ze in meer dan 40 jaar geen overstromingen had gezien die zo ernstig waren als deze. "Ik heb alle overstromingen en zo gezien, en hoefde nooit eerder te verhuizen, dus dit is anders," zei ze.

Ook het vee heeft het zwaar te verduren van de overstromingen. Eigenaren doen er alles aan om hun vee te redden van de overstromingen.

Van branden tot overstromingen
De intense zomer van regen en overstromingen in het oosten van Australië staat in schril contrast met een jaar geleden, toen veel van dezelfde gebieden werden verschroeid door gigantische bosbranden en geteisterd door droogte.

Deze kant van het continent ervaart momenteel een weerpatroon in La Niña, dat in de zomer doorgaans meer regen en tropische cyclonen met zich meebrengt.

Twee van de drie natste jaren ooit in Australië waren tijdens La Niña-evenementen.  Typisch voor een La Niña is een toename van 20% in de gemiddelde regenval van december tot maart in het oosten van Australië.

Wetenschappers zeggen dat klimaatverandering ook de impact van La Niña versterkt en weerpatronen grilliger maakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May