OW-bond verlengt ultimatum met een week
20 Mar 2021, 04:30
foto
De bond bij Openbare Werken heeft vrijdag weer een protestactie gehouden bij het ministerie. Het ultimatum aan de minister is met een week verlengd. (Foto's: René Gompers)


De Werknemers Organisatie van Openbare Werken (WOOW) heeft het actiemodel aangepast. Vrijdag is het ultimatum dat aan minister Riad Nurmohamed was gesteld om de problemen op te lossen, verlopen. Het ultimatum is met een week verlengd en zal er vanaf maandag om 12 uur in plaats van 11 uur, in beraad worden gegaan. Vakbondsleider Michael Sallons bereidt een kort geding voor om 154 ‘last minute’ ambtenaren weer aan het werk te krijgen.

Sallons en een aantal werknemers hadden zich vrijdag weer verzameld op het hoofdkwartier van OW. De minister was afwezig tijdens de actie. De bond benadrukt dat de actie zich niet alleen focust op de ‘last minute’ ambtenaren: mensen die volgens Nurmohamed buiten het ministerie om en op de valreep rond de verkiezingen van 25 mei 2020 in dienst zijn genomen. De bond eist dat alle ontslagen, schorsingen en stopzetting van salarissen, onmiddellijk ongedaan worden gemaakt. De bond wil ook dat de tuchtcommissie geheractiveerd wordt om de rechtmatigheid van die handelingen te toetsen. Herwaardering van alle functies, onderdak voor de bond in Nickerie, en afhandeling van eerder ingediende wensenpakketten, staan ook op het verlanglijstje.  

Minister Nurmohamed heeft vaker benadrukt dat een onderzoek gaande is, en dat stukken opnieuw worden getoetst. Een aantal mensen is na screening in dienst genomen, anderen zijn thuis gezet terwijl het onderzoek loopt, een deel is bedankt. Daarnaast wordt er constant gewerkt aan de dagelijkse problemen waarmee het werk te kampen heeft. Ook die zouden gauw opgelost worden gaf Nurmohamed aan.

Vakbondsleider Michael Sallons in gesprek met enkele gedupeerden.

Sallons heeft de werknemers voorgehouden dat Nurmohamed aan een aantal punten werkt. Ook is er een oplossing gekomen voor problemen  die niet in de petitie waren opgenomen.  “Voor sommige zaken heeft hij meer tijd nodig, twee weken extra,” deelt Sallons mee. “Omdat de minister ‘willing’ is gaat de bond water in de wijn doen. We wachten tot 31 maart. Op 1 april komen we weer bij elkaar. Ondertussen, om te voorkomen dat net als in het verleden na opschorten van acties zaken blijven liggen, blijven we in beraad. Vanaf maandag om, elke dag om 12 uur.”

Ondertussen heeft Sallons een kort geding aangespannen. “De minister noemt ze ‘last minute’ ambtenaren maar ik noem ze gedupeerde ambtenaren,” geeft hij aan. “De minister zegt dat de mensen geen stukken hebben maar ik heb van 154 wel stukken kunnen verzamelen. Die hebben we 3 weken geleden ingediend bij de advocaat en we hebben gevraagd om een kort geding aan te spannen. Hij is nog bezig. We hopen dat het binnen een week naar de rechter kunnen gaan.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May