Menstruatie-armoede in Suriname
16 Mar 2021, 19:31
foto


Door de huidige economische situatie in ons het land zijn veel Surinamers in de problemen geraakt. Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn verbetering hieraan zal komen. De groepen die door deze situatie zijn getroffen zijn heel groot. Vooral de éénoudergezinnen hebben het ontzettend moeilijk. Het is een dagelijkse struggle om voeding op tafel te zetten.

Het zijn voorál de alleenstaande moeders die het vele malen erger hebben. En natuurlijk hoe meer kinderen je hebt om te verzorgen hoe moeilijker het zal zijn. Het is zeer triest op dit moment in ons land want velen hebben na de eerste week geen geld méér om voeding te kopen.

Menstruatie-armoede
Door beperkte financiële middelen, moeten er keuzes worden gemaakt.
En dan komt je menstruatie. Je hebt dan menstruatieproducten nodig. Veel vrouwen hebben weinig of geen geld om de producten te kopen. En omdat praten over menstruatie nog in de taboesfeer is in ons land, vragen vrouwen zelden of nooit naar maandverband. Door de financiële zwakte en de taboesfeer rondom ongesteldheid ontstaat er menstruatie-armoede. Vrouwen zijn afhankelijk van hun inkomen om maandelijks maandverband te kunnen kopen. Het is daarom hoog tijd om hier aan verandering in te brengen.

We moeten menstruatie-armoede tegengaan in ons land. Tampons en maandverband zouden op werkplekken en scholen gratis beschikbaar moeten zijn. En in de wijken zouden plekken gecreëerd moeten worden om gratis maandverband te verstrekken. Vrouwen zullen zeker werk skippen omdat ze ongesteld zijn en zich geen menstruatieproducten kunnen permitteren. Wereldwijd is men reeds bezig om gratis menstruatieproducten te promoten. Schotland is het eerste land ter wereld dat tampons en maandverband, gratis maakt. Maandverband, pijnstillers en soms zelfs nieuw ondergoed, betekenen dat je misschien wel minder geld hebt voor eten.

Single Mother Project Suriname is een organisatie die zich bezighoudt met minderdaadkrachtige moeders, voornamelijk alleenstaande moeders. De organisatie is bezig met een pilotproject om maandelijks 5000 gratis menstruatieproducten te verstrekken aan de minderdaadkrachtige moeders en meisjes. Uiteraard is het welslagen van dit project afhankelijk van de donatie die de organisatie zal ontvangen.

J.Faerber
Bsc in Health Education
Single Mother Project Suriname

Voor donaties kunt u contact opnemen met mw. J. Faerber of via het e-mailadres singlemotherproject@gmail.com of via het Facebook pagina Single Mother Project Suriname.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April