Ook Nederland schort inenten met AstraZeneca-vaccin op
14 Mar 2021, 21:36
foto


Nederland heeft zondag toch besloten om uit voorzorg twee weken te stoppen met het inenten van het AstraZeneca vaccin. Dat melden diverse Nederlandse media. Diverse Europese landen hebben dit besluit genomen. De Nederlandse minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, had eerder aangegeven dat Nederland geen reden ziet om het vaccineren op te schorten.

Er zou dit weekend nieuwe informatie beschikbaar zijn gekomen, zegt het Nederlandse ministerie in een bericht. Er zijn zes nieuwe meldingen binnengekomen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn er geen soortgelijke gevallen bekend. Voor de komende twee weken zijn 43.000 afspraken afgezegd, meldt het NOS.

De minister heeft aangegeven in een verklaring dat er geen enkele twijfel mag bestaan over de vaccins. Daarom moeten de meldingen worden onderzocht. "We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op het kompas van onze experts", zegt De Jonge.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO had verklaard nadat Bulgarije, Denemarken en Noorwegen hadden besloten voorlopig te stoppen met de inentingen, dat er geen reden was hiertoe. Het is nog niet bewezen dat het waar is dat de bloedstolsels veroorzaakt zijn door het vaccin. De WHO heeft het Brits/Zweedse AstraZeneca vaccin goedgekeurd. Ook farmaceut AstraZeneca heeft aangegeven dat er geen verband is tussen het vaccin en de bloedstelsels op basis van onderzoek. Ijsland,Thailand, Italië en Oostenrijk hebben de vorige week ook besloten de vaccinaties tijdelijk te stoppen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May