Column: Politieke Borrelpraat 654
14 Mar 2021, 22:54
foto


“Zo heren, wat heeft jullie aandacht deze week getrokken?”
“Nou, dat geharrewar over die niertransplantaties door diaspora-artsen.”
“Ik las een goed artikel hierover op Sterrennieuws. Het is een belangenstrijd geworden tussen ziekenhuis A en ziekenhuis B, waarbij het belang van de nierpatiënten absoluut niet gediend is.”
“Net zoiets als dat gedoe met de One Stop Shop. Dat is totaal niet in het belang van de patiënten met suikerziekte.”
“Ja, maar de minister verwijst al deze patiënten naar de huisartsen.”
“Ja, mooi en waar, maar die hebben vaak nauwelijks tijd om deze patiënten te begeleiden, want wel gebeurt bij die One Stop Shop.”
“Maar de minister heeft wel gelijk als hij stelt dat de Shop jaarverslagen moet produceren, want ze krijgen deels subsidie van de overheid, dus van de belastingbetaler.”
“Volgt de overheid deze zelfde terechte kritische lijn met alle gesubsidieerde instellingen, zoals failliete parastatale bedrijven met een schuld van meer dan 100 miljoen US dollars? Of spelen daar achter de schermen schimmige belangen?”
“En is het geven van giften aan noodlijdenden een goed beleid om armoede te bestrijden?”
“Vinden jullie de sociale steun aan die jongeman met z’n gouden medailles een goed ding? Moet daar geen beleid voor alle topsporters voor zijn?”
“Nou, je kan zeggen wat je wil: zijn kritische klaagzang via FB heeft heel wat stof doen opwaaien; zelfs ome Lonnie was een beetje pissig op die jongeman.”
“Kan me voorstellen, je steunt hem al zo lang met zoveel en toch krijg je stank voor dank.”
“Maar na yu kwek’a tori so. Je kan toch niet maar aan de gang blijven om elke dag sociale zaken te spelen? Nu staan ze met rolstoel en krukken en straks met een ziekenhuisbed compleet met infuus voor je kabinetsstoep in de rij.”
“Denk maar aan een ex-minister die een vrouw die voor z’n deur een baby kreeg, ondersteunde. Op een gegeven moment leek het erop dat een heleboel vrouwen met barensweeën zich voor z’n poort verzamelden.”
“Het is een goed ding dat de hulpzoekenden zich nu naar het gebouw van Stichting Lonnie aan de Heerenstraat moeten begeven om zich te registreren, anders loopt het de spuigaten uit.”
“Geef de arme niet elke dag een vis, maar leer hem vissen. Dat is beleid en geen zoethouders populisme.”
“Beleid is ook om de meisjes naast hun scholing te leren niet te vroeg te beginnen met een relatie.”
“En om te zorgen niet zwanger te raken van de eerste de beste mooiweerprater. Al jeukt het van de vlinders onderaan je buik.”
“Je diploma’s zijn je eerste relatie, niet die smartphone die je krijgt door je lichaam aan een oudere viezerik te verkopen.”
“Die ouderwetse regel was zeker niet de beste, maar heeft niet zomaar eeuwen lang gegolden als ethisch moraal.”
“Welke ouderwetse regel, meester?”
“Die van de huwelijkse trouw tot in den dood.”
“Jakkes, echt een middeleeuwse regel, goed voor die ouderwetse koningshuizen.”
“Wil je als jongeman die jongedame en vooral die toeneloen, kom kennis maken en laat zien wat je te bieden hebt, behalve jouw verleidelijke praatjes. Dan gaan jullie eerst trouwen en pas dan mogen jullie die ‘tjiekie-tjiekie’ doen.”
“Inderdaad, dan kan je niet zomaar wegrennen als je een andere ‘tjiekie-tjiekie’ opeens lekkerder vindt.”
“Doen mannen dat alleen?”
“Ja, maar vrouwen zeggen terecht dat ze de vrijheid moeten hebben om een relatie te beëindigen.”
“No problem, maar weet dan wat de gevolgen kunnen zijn, vooral als je niet getrouwd bent, je minstens een kind met hem hebt en je de zaak niet goed afwikkelt.”
“Dan kan hij uit zijn bol gaan en gekke dingen gaan doen met het kind als inzet, zoals laatst met dat filmpje.”  
“Natuurlijk is die gozer niet goed pluis, maar waarom wilde hij zijn ex-geliefde, de moeder van zijn dochtertje, zo chanteren? Zocht hij geld? Of was hun relatie stuk en wilde hij weer met mama gaan?”
“Zijn we al vergeten hoe die vader zijn kind en zichzelf om het leven bracht? Hoe komt het dat er zoveel man-vrouw relaties in een drama eindigen? Zoals die vrouw die laatst in dat pension werd vermoord? De dader is nog steeds voortvluchtig.”
“Heren, we zijn mannen onderling, zijn wij het die in dit soort gevallen alleen fout zijn?”
“Ik zeg altijd: waar twee kijven of vechten hebben beiden schuld. De ene misschien meer dan de andere, maar geen van beiden is totaal zonder schuld.”
“Daarom hoort de rechter ook altijd beide partijen: woord en wederwoord. Pas dan kan je een oordeel vellen.”
“Maar zou jij maar twee jaren celstraf geven aan een ziekeling die een bedlegerige bejaarde vrouw probeerde te verkrachten? Over een paar jaren is hij weer vrij en wie weet wie hij dan molt!”
“Ik zet echt vraagtekens bij sommige vonnissen van bepaalde rechters. Is dat rechtspraak of kromspraak?”
“Nou, het gilde der notarissen blijft niet achter: een notaris is aangeklaagd in het geval van het passeren van de akte van dat nv New Surfin-ding.”
“Maar ook binnen de advocatuur rommelt het, zie laatst de ernstige berisping wegens nalatigheid die een bekende advocate van het tuchtcollege kreeg.”
“Maar meester, naar aanleiding van de onlangs herdachte Dag van de Vrouw, leek het erop dat voornamelijk mannen geweld tegen vrouwen plegen.”
“Ach, op zo een 100ste jaarherdenking van de Dag van de Vrouw valt dit te begrijpen, maar het kan en moet van beide kanten beter gaan in vele man-vrouwrelaties, vooral ten behoeve van hun kinderen. Die mogen niet het kind des rekening worden van die dyugudyugu over hun hoofden heen, zoals ook bij de nierpatiënten en diabeten.”
“En wattebout mishandeling van vrouwen onderling? Weten jullie hoeveel dochters door hun moeder zijn en worden mishandeld?”
“Klopt. Maar sommige meisjes, vooral in hun puberteit, maken het soms echt te bont met hun vroegrijpe gedrag.”
“En laatst ging er toch een zaak voor van een moeder die het zitvlak van haar dochter met een gloeiend deksel brandde?”
“Ja, maar net als met mannen trekken dit soort extreme gevallen natuurlijk de aandacht.”
“En er wordt in vele gezinnen nog steeds teveel tegen elkaar en tegen de kinderen geschreeuwd.”
“En ook tijdens het lesgeven tijdens de lagere leerjaren op school. Bari nanga naki e kweki trangayesi suma sa e bari nanga naki tu.”
“Wat bedoelt u daarmee meester?”
“Met steeds schreeuwen tegen kinderen en hen slaan kweek je hardleerse volwassenen die zelf ook gaan schreeuwen en slaan.”
“Beleid is van de grond af beginnen dit eruit te krijgen. Proost daarop.”

Rappa


 


Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April