Nurmohamed gaat afdelingen OW opdoeken
13 Mar 2021, 09:48
foto
Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken. (Foto: René Gompers)


Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken gaat “afdelingen waar niemand werkt” opdoeken. De bond is tot donderdag vanaf 11 uur in beraad. De minister gaat ook onrechtmatige benoemingen terugdraaien. Hij vindt dat de vakbonden, in het bijzonder degenen die de OW medewerkers vertegenwoordigen, eerlijk moeten zijn. “Het ministerie is heel veel onrecht aangedaan, dat weet iedereen bliksems goed,” merkt hij op. “Wanneer vakbonden 1500 ambtenaren zien rennen (naar OW) vóór en na de verkiezingen…waar waren ze toen? Waarom hebben ze toen niet aan de bel getrokken?”

Het onderzoek naar de misstanden is nog gaande. Er klopte administratief heel veel niet, geeft de minister aan. Mensen verrichtten al werk terwijl ze nog niet officieel zijn aangesteld, weer anderen zijn zonder ooit te werken op OW in hoge functies benoemd. Ondertussen is een deel van de mensen na herkeuring goed bevonden en aangenomen. Een aantal is aangezegd niet op het werk te verschijnen, en anderen zijn niet meer betaald.  

De bond eist dat alle ontslagen, schorsingen en stopzetting van salarissen, onmiddellijk ongedaan worden gemaakt. De bond wil ook dat een tuchtcommissie geheractiveerd wordt om de rechtmatigheid van die handelingen te toetsen. Herwaardering van alle functies, onderdak voor de bond in Nickerie, en afhandeling van eerder ingediende wensenpakketten, staan ook op het verlanglijstje.  

Na heel wat dyugu dyugu heeft bondsvoorzitter Michael Sallons een petitie aan de minister overhandigd woensdag. Hij had liever dat de overhandiging was gebeurd bij de protesterende menigte. Daar is Nurmohamed niet op ingegaan. “We gaan kijken waar we antwoord op kunnen geven,” deelt Nurmohamed na de overhandiging op zijn kantoor, aan journalisten mee. “Maar als men komt voor A, moet men ook eerlijk zeggen dat er B en C is. Ik heb de verantwoordelijkheid om te letten op A, B en C. Dus politieke agenda’s moet men niet met deze minister komen voeren.”  

Bondsvoorzitter Michael Sallons liet tijdens het protest  doorschemeren dat de medewerkers van OW uit het Fiso moeten stappen. “U moet weten dat er hier mensen zijn met dubbele functies,” haalt Nurmohamed aan. “Je bent hoofd maar ook beleidsadviseur. Dat mag volgens het Fiso niet. Maar heeft een vakbond dit ooit verteld?” De bewindsman deelt mee dat hij zich dagelijks laat informeren door diensthoofden uit alle districten, zodat hij een groter beeld heeft van de omstandigheden.

De minister wil de veroorzakers van het probleem in beeld brengen en waar mogelijk strafrechtelijk vervolgen. “Het gaat om honderden mensen van wie de beschikkingen niet volgens de wet zijn gemaakt, geeft hij aan. “Maar die worden teruggedraaid. ‘Last minute’ benoemingen’ tot beleidsadviseur terwijl je niet eens op OW hebt gewerkt, worden teruggedraaid. Het is onrechtmatig. Het is niet eerlijk tegenover de mensen die er al jaren werken.” Nurmohamed gaat binnenkort de lijst van onrechtmatig benoemde mensen produceren deelt hij mee.

“Men haalt vaak aan ‘de mensen hadden geen werk, het was een moeilijke tijd’…dan had je je verstand moeten gebruiken,” stelt Nurmohamed. “Wie geen werk heeft kan een sociale uitkering krijgen van de Staat. Wie niet werkt krijgt gratis een sociale kaart. Wist men dat niet?”

De bond heeft de acties verscherpt; een week lang zal zij elke dag om 11 uur in beraad gaan. “We leven in een crisistijd waarbij mensen nodig zijn om te werken,” merkt Nurmohamed op. “Ik kan mij niet permitteren dat een afdeling niet werkt. Het land is instabiel. De noden zijn hoog. Als ik hier geen werk kan doen gaan we afdelingen sluiten. Als mensen niet komen op hun afdeling…dan doeken we het op.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May