Van Emden krijgt applaus voor haar eerste optreden
11 Mar, 14:24
foto
Het kersverse Assembleelid Wilsientje van Emden spreekt het college toe. Zij krijgt spontaan een applaus na haar eerste spreekbeurt. (Beeld: DNA)


Wilsientje van Emden (NDP) is vanmiddag formeel toegelaten als lid van De Nationale Assemblee. Haar geloofsbrieven zijn onderzocht en goed bevonden. Vicepresident Ronnie Brunswijk feliciteerde ook Assembleevoorzitter Marinus Bee voor de toelating van het nieuwe lid. Door zijn besluiten is het mogelijk geweest dat Van Emden lid kon worden van het hoogste college van Staat. Bee heeft zich op het standpunt gesteld dat Sergio Akiemboto geen lid meer is van het college en voerde hem van de lijst. Bee is in het gelijk gesteld door de kortgedingrechter. Akiemboto heeft hiertegen hoger beroep aangetekend.

Van Emden, die uit het onderwijs afkomstig is en coördinator is van de Avondmulo Brownsweg, zei dat zij zich vanaf 1996 als leerkracht heeft ingezet voor kinderen van Brokopondo, Para en Paramaribo. Zij zal zich blijven inzetten voor gelijke kansen van kinderen in het binnenland voor het onderwijs, gezondheidszorg en de algemene ontwikkeling van kinderen en volwassen. Zij zal een stem zijn voor Suriname en Brokopondo, het district waar ze gekozen is. Het kersverse Assembleelid voerde aan dat onderlinge verschillen gelaten moeten worden voor wat het is, er dient aangepakt te worden voor de ontwikkeling van het land.

Diverse fractieleiders hebben het nieuwe lid verwelkomd en haar ondersteuning beloofd, waar nodig. ABOP-fractieleider Dinotha Vorswijk merkte op dat Van Emden de 16e vrouw is in De Nationale Assemblee. Ook Bee merkte op dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn op leidinggevende posities. Het stemt hem goed dat vrouwen hun plek opeisen in de politiek. NDP-fractieleider Rabin Parmessar stelde dat zijn fractie nu weer op sterkte is met 16 leden. Haast de helft is vrouw, wat volgens de politicus een voorbeeld is dat nagevolgd mag worden. Hij deelde mee dat Van Emden veel ervaring heeft op het gebied van onderwijs, volksgezondheid en de problemen van het binnenland goed kent. Zij was ook districtsraadslid en is een zeer sociaal bewogen persoon. "Na wan tranga muye". Hij is ervan overtuigd dat Van Emden een positieve en actieve bijdrage zal leveren op landelijk niveau.
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October