's Lands Hospitaal goed voorbereid op vaccinatie
02 Mar, 22:32
foto
Medisch directeur van 's Lands Hospitaal, Soenita Nannan Panday, wordt ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid kijkt toe. (Foto: Raoul Lith)


“Ik voel me prima en ik heb niets gevoeld. Ik ben helemaal voorbereid,” zegt Soenita Nannan Panday, medisch directeur van ‘s Lands Hospitaal. Zij is dinsdag een van de eerste personen geweest van het ziekenhuis aan wie het AstraZeneca-vaccin is toegediend. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het Regionaal Ziekenhuis Wanica zijn eerder van start gegaan met het vaccineren van hun zorgpersoneel. ‘s Lands Hospitaal is het tweede grootste ziekenhuis in Suriname, waar Covid-19-geïnfecteerden, die zorgbehoevend zijn, worden verpleegd.

Nannan Panday merkt op dat het ziekenhuis voorbereid is op een eventuele 'worst case scenario'. “We hebben alles hier in place om iemand op te vangen. De meest erge reactie na een prikje is dat iemand kan flauw vallen of in shock kan gaan. Dat zijn bekende reacties bij alle soorten medische ingrepen en prikjes”, zegt de medisch directeur. Zij geeft aan dat de kans heel klein is dat iemand een allergische reactie oploopt als er gekeken wordt naar het gebeuren in de wereld.

Het Nationale Covid-19 coördinatie team heeft het personeel heel goed getraind. Er zijn zoom sessies geweest, richtlijnen en protocollen zijn opgestuurd. Mensen zijn voor training gegaan naar de Regionale Gezondheidsdienst voor cliënt communicatie.

Nannan Panday merkt op dat ook bij het personeel er in het begin twijfels waren of het vaccin wel of niet genomen moet worden. “We hebben gemerkt dat de sfeer gaandeweg na de sessies ook veranderde. Mensen nemen de informatie tot zich en beginnen na te denken”.  

“Als we alleen gaan focussen op vaccinatie dan gaan we de strijd verliezen,” benadrukt Amar Ramadhin minister van Volksgezondheid. Hij merkt op dat de Covid-19 maatregelen nog steeds in acht genomen moeten worden. De bewindsman zegt dat door het vaccineren de kans groot is dat mensen risico’s gaan nemen. Hierdoor is de kans heel groot dat als een land nu gaat vaccineren het aantal cases kan stijgen, “vanwege onderschatten en veronderstellen dat vaccineren de enige bescherming is”.

Suriname heeft de donatie van 50.000 doses vaccin uit India ontvangen. Deze zijn in de koeling van BOG opgeslagen.  Als in ogenschouw wordt genomen dat deze vaccins vervallen in vier tot vijf maanden, dient het aantal vaccinaties worden verhoogd op dagbasis. “Anders ga je beleidsmatig onze partners in de regio moeten ondersteunen.” Hij doet een oproep op het Nationaal Covid-19 team om het plan aan te passen.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 16 April
Thursday 15 April
Wednesday 14 April