Parlement en regering ontstemd over schrikbarende resultaten onderwijs
08 Jul 2011, 14:40
foto
Minister Raymond Sapoen van Onderwijs voelt zich gesterkt door opmerkingen in De Nationale Assemblee.


De Nationale Assemblee heeft vandaag aan het begin van haar openbare vergadering extra tijd ingeruimd om zich uit te spreken over de neergaande trend van het onderwijssysteem in Suriname. De slechte resultaten over het afgelopen schooljaar hebben het parlement en ook de regering geschokt.

Aangespoord door Carl Breeveeld van de DOE-fractie hebben alle partijen in het college zich uitgesproken voor een directe evaluatie die moet leiden tot op korte termijn een nieuw onderwijssysteem. Alle sprekers en ook minister Raymond Sapoen van Onderwijs en Volksontwikkeling zijn het er over eens dat er iets structureels verkeerd is aan het systeem. Het komt er bij eenieder op neer dat studeren in Suriname geen perspectieven biedt, demotiveert en geen zicht geeft op een zekere toekomst.

Minister voelt zich gesterkt
Sapoen zegt dat onderwijs niet is het voorzien in leermiddelen, zoals boeken en lokalen, maar dat er veel meer moet plaatsvinden. Er is een nieuw systeem uitgewerkt, maar moet dat nog goed gestalte krijgen. “Door de statements hier voel ik mij gesterkt liever vandaag dan morgen het nieuwe systeem in te voeren”, zegt de bewindsman.

Breeveld zegt dat het een enorme verspilling is van geld, mensen en energie, voor het land. “Er worden zoveel miljoenen in gestopt. Het kan niet dat het resultaat is dat talloze jongeren worden neergesabeld door het systeem en nergens terecht kunnen. Veel onderwijstypen stellen niets voor en worden niet geaccepteerd. Neem nou het Imeao. Wat zijn we aan het doen in dit land”, zei Breeveld.

Falen wordt benadrukt
Melvin Bouva (Mega Combinatie/NDP) zegt dat het systeem er meer op gericht lijkt te zijn leerlingen en studenten te testen op wat zij niet kunnen in plaats van hen te stimuleren in wat zij wel kunnen. Zijn fractieleider Ricardo Panka heeft de regering opgeroepen terstond met een passend antwoord te komen. Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) zegt dat het elk jaar hetzelfde liedje is dat steeds erger wordt. “We moeten nu samen met de regering gaan werken en zien hoe we onze jeugd kunnen redden van een zekere ondergang”, zegt zij. Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) waarschuwt er wel voor dat aanpassen van het onderwijssysteem niet moet betekenen dat er aan normverlaging wordt gedaan.

Veel leden vinden dat gekeken moet worden naar actoren buiten de school zelf, zoals de participatie van ouders en huiselijke omstandigheden.
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat het parlement nu serieus meer betrokken moet worden bij het onderwijssysteem. Samen met de regering moet nadrukkelijk geëvalueerd worden en een plan worden opgemaakt hoe verandering in de situatie te brengen. “Het vraagstuk van ons onderwijs is groter dan het ministerie zelf”, zegt zij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May