Verse groenten en fruit verboden in postpakketten
26 Feb 2021, 11:50
foto
Het verbod in postpakketten geldt ook voor peper.


Het is verboden verse groenten en fruit in postpakketten te versturen door postbedrijven. Verse groenten en fruit verstuurd in postpakketten hebben geen inspectie ondergaan en hebben dus geen fytosanitair certificaat. Hierdoor is niet het te traceren van waar deze producten komen.

Het risico is groot dat groenten en fruit die niet zijn goedgekeurd schadelijke organismen en verboden spullen bevatten als ze op de plaats van bestemming, Nederland, aankomen. Suriname riskeert notificaties bij het vinden van schadelijke organismen in deze producten. Notificaties kunnen Suriname plaatsen op de negatieve lijst, waardoor de export van verse groenten en fruit naar Nederland in gevaar komt.

De postbedrijven hadden een verzoek bij minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ingediend om verse groenten en fruit in postpakketten naar het buitenland -voornamelijk Nederland- te versturen. In overleg met de Veaps (Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname) heeft de bewindsman tijdens een zoommeeting terstond verboden verse groenten en fruit in postpakketten door postbedrijven te versturen.

De vereniging heeft er bij Sewdien op aangedrongen de kringloop van het versturen van verse groenten en fruit te sluiten, omdat deze gebonden zijn aan strikte EU-regels. Alle zendingen van groenten en fruit moeten voorzien zijn van een fytosanitair certificaat. De Veaps heeft de bewindsman erop geattendeerd dat exporteurs de afgelopen jaren zwaar hebben geïnvesteerd in de packinghouse faciliteiten, zodat kan worden voldaan aan de strenge fytosanitaire eisen.

In een bekendmaking wijst het ministerie erop dat de EU-fysosanitaire regels die op 14 december 2019 zijn ingegaan, nog steeds van kracht zijn. "Het is ten strengste verboden om zonder een fytosanitair certificaat van het ministerie planten en plantaardige producten -verse groenten en fruit, bloemen, plantjes, zaden, etc.- te exporteren of mee te nemen naar de EU (Nederland)." Het departement geeft ook duidelijk aan dat sopropo, manja, citrus, bepaalde Syzygium fruitsoorten (zoals pommerak, pommeroos, Curaçaose appel), sapotille, sterappel en andere fruitsoorten, waarvan bekend zijn dat zij fruitvliegen kunnen bevatten het land niet uit mogen. De verboden gelden voor zowel commerciële als niet-commerciële zendingen. Het verbod geldt ook voor antroewa, peper en boulanger.

De National Plant Protection Organization (NPPO), die valt onder LVV, komt elke lading voor de verzending inspecteren. Keurt de NPPO de lading goed, dan krijgt de exporteur een fytosanitaire certificaat en mag de lading worden geëxporteerd. LVV voert ook controles uit bij telers die groenten en fruit leveren aan exporteurs.

Voor reizigers die verse groenten en fruit willen meenemen, bestaat de mogelijkheid deze te betrekken in de taxfree shop in de vertrekhal van de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven. De producten voldoen aan de fytosanitaire eisen en de consument krijgt er een goedkeuringsbriefje mee.
Advertenties