Bouterse: Jullie hebben toch niet zo slim gestemd
26 Feb, 05:41
foto
NDP-voorzitter tevens ex-president Desi Bouterse vraagt de regering om te luisteren naar het volk. (Foto: René Gompers)


“Hebben jullie het moeilijk?” vraagt ex-president en NDP-voorzitter, Desi Bouterse, een paar keer aan de aanwezigen op het Revoplein. “Jaaa!” antwoorden ze in koor. “Dan hebben jullie toch niet zo slim gestemd,” merkt Bouterse lachend op. Maar het grootse probleem dat hem bezighoudt zijn de raciale spanningen, deelt hij mee. Bouterse geeft aan dat de NDP hard werkt om terug te komen “wanneer de tijd daar is".

Bouterse heeft na het leggen van een krans bij het ‘revo’ monument donderdag, het goed opgekomen publiek nog geen halfuur toegesproken. “Tijdens de verkiezingen heb ik gezegd dat Gado wani eng so… het volk krijgt waar het recht op heeft,” haalt hij aan. “Tegelijkertijd hebben we de hand in eigen boezem gestoken. Er is heel veel mis gegaan in de partij. En daar werken wij met man en macht aan. Om terug te komen op het moment dat de tijd daar is. Dus maakt u zich geen zorgen. Laat haters haten, laat schreeuwers schreeuwen. Maakt u zich rustig klaar. Wees eerlijk in discussies en wees kritisch.” 

De ex-president haalt aan dat het land in een ‘dyugu dyugu’ zit en dat de regering onder zijn leiding altijd heeft geprobeerd om de benzineprijzen onder SRD 7 te houden. “Tide baka ala lockdown a pa e go na loktu, a pasa 12 keba,” merkt hij op. “Brede go na loktu, merki go na loktu, aleisi go na loktu,” somt hij op. “Vicepresident en president, de armoede slaat verschrikkelijk toe. De mensen hebben het heel moeilijk.” Bouterse stelt dat de mensen achteraf bekeken niet slim hebben gestemd. 

“Maar mijn grootste probleem, het grootste gevaar dat wij hebben, en dat is waar we allen hard tegen moeten vechten, is wanneer er raciale spanningen gaan uitbreken in dit land,” deelt Bouterse mee. Laten we niet gaan in dat straatje waarin ze ons willen hebben. Ik zeg u, ik maak me verschrikkelijk zorgen.”  

Bouterse roept de regering op om te luisteren om erger te voorkomen. “Zij die oren hebben, zullen hebben gehoord. En ik hoop dat de regering oren heeft.” Bouterse heeft zijn oproep ingeleid met een passage uit ‘De Antwoorden Op Grote Vragen’ van Stephen Hawking: “Het is zeker waar dat onze wereldpolitiek instabiel is, instabieler dan enig moment in mijn leven. Grote aantallen mensen voelen zich economisch en sociaal achtergesteld. Ten gevolge daarvan wenden ze zich tot populistische, of tenminste populaire politici, die een beperkte ervaring hebben met regeren en van wie het vermogen om rustig beslissingen te nemen in tijden van crisis, nog getest moet worden. Dat zou dan betekenen dat de wijzer van de doomsday klok verder verschoven moet worden in de richting van het kritieke punt, omdat de kans dat achteloze of kwaadaardige krachten opkomen die aan het Armageddon voorafgaan, steeds groter wordt.” 

René Gompers
Advertenties