Biden roept noodtoestand uit in 'diep bevroren' Texas
21 Feb, 05:06
foto
Auto's staan in de rij om gratis kratten water te halen nadat de stad Houston een kookwateradvies heeft geïmplementeerd na een ongekende winterstorm. De foto is gemaakt in het Delmar Stadium in Houston, Texas, VS. (Foto: Reuters)


President Joe Biden heeft de noodtoestand afgekondigd in Texas en de weg vrijgemaakt voor meer federale fondsen die kunnen worden besteed aan hulpacties in de Amerikaanse deelstaat. De stroom in heel Texas keert terug en de temperaturen zullen stijgen, maar minstens 14 miljoen mensen hebben nog steeds moeite om toegang te krijgen tot schoon water.

Biden heeft gezegd dat hij Texas zal bezoeken zolang zijn aanwezigheid de hulpverlening niet belast. Bijna 60 doden zijn toegeschreven aan koud weer in de VS. De regering had al de noodtoestand uitgeroepen voor Texas, samen met Oklahoma en Louisiana.

In een verklaring over Texas, vrijgegeven door het Witte Huis, zei president Biden dat hij "federale hulp heeft ingezet ter aanvulling van staats- en lokale herstelinspanningen in de gebieden die werden getroffen door zware winterstormen".

"Bijstand kan bestaan ​​uit subsidies voor tijdelijke huisvesting en huisreparaties, goedkope leningen om onverzekerde eigendomsverliezen te dekken en andere programma's om individuen en ondernemers te helpen herstellen van de gevolgen van de ramp", aldus de verklaring.

Biden heeft contact gehad met de burgemeesters van enkele van de grootste steden van Texas, zoals Houston, Austin en Dallas, om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot overheidsmiddelen, zei een overheidsfunctionaris.

Verschillende andere zuidelijke deelstaten die deze week door sneeuw- en ijsstormen zijn getroffen, hebben ook een storing in de waterdienst gemeld. Winterweer sneed ook het water af in de stad Jackson, Mississippi - de thuisbasis van ongeveer 150.000 mensen - evenals de grootste provincie in Tennessee die de stad Memphis omvat, met meer dan 651.000 inwoners.

Stadsfunctionarissen in Jackson zeggen dat de waterzuiveringsinstallaties nu weer actief zijn, maar 43.000 huishoudens hebben nog steeds geen of lage waterdruk, meldt WLBT TV.

In het zuiden van de VS, een regio die niet gewend is aan zulke koude temperaturen, hebben mensen van wie de leidingen zijn bevroren, de sneeuw gekookt om water te krijgen.

Texas zwaar getroffen

Het energienetwerk van de zuidwestelijke deelstaat Texas werd overweldigd door een sterke stijging van de vraag naar energie toen de temperaturen kelderden tot -18 graden Celsius deze week. De temperaturen zijn de laagste in drie decennia.

Bijna 80.000 huishoudens zaten zaterdagochtend nog zonder stroom. Eerder deze week zaten bij vriestemperaturen maar liefst 3,3 miljoen huizen en bedrijven zonder stroom. Maar het energiebedrijf, Electric Reliability Council of Texas, zei dat consumenten niet langer werd gevraagd om energie te besparen.

Bijna de helft van de bevolking van de deelstaat heeft te maken gehad met een verstoring van de waterdiensten, omdat honderden watersystemen door de bevriezing zijn beschadigd.

Austin, de hoofdstad van de deelstaat, verloor 1,2 miljard liters water toen leidingen barsten. De grootste stad van Texas, Houston, staat onder een zogenaamde "kookwaterkennisgeving", waarbij de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adviseren dat al het water dat is gepland voor consumptie - zelfs als het wordt gefilterd - moet worden gekookt omdat het misschien vervuild is. Het advies kan ook voor maandag gelden, meldt de Houston Chronicle.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, heeft president Biden bedankt voor de noodverklaring en beschreef het als "een belangrijke eerste stap".

Waterleidingen barsten door heel Texas als gevolg van de bevriezing en lokale loodgieters hebben moeite om aan de vraag te voldoen. Ambtenaren zeggen dat er meer naar Texas gaan om te helpen.