Vandaag blaak je van gezondheid morgen ben je as
17 Feb 2021, 16:56
foto
Bisschop Karel Choennie


In de Vastenbrief gaat de bisschop van Paramaribo, Karel Choennie, diepgaand in op de betekenis van vasten. Vandaag, Aswoensdag, is het begin van de veertigdagentijd; een tijd van berouw, boete, bekering en verzoening. "Blijf niet uitstellen want vandaag blaak je van gezondheid en morgen ben je as."

In het beleidsplan van de rooms-katholieke kerk In liefde samen van 2020-2024, is besloten om de Bijbelse wortels van het geloof te benadrukken en om een maatschappelijk relevante kerk te zijn. "Kennis van de Bijbelse oorsprong van de as van Aswoensdag duidt meteen ook de maatschappelijke relevantie van dit ritueel voor onze dagen. As is een wonderlijk symbool, het duidt het einde aan van alles dat vergaat tot stof maar tegelijk is de as een voedbare bodem voor een nieuw begin," stelt de geestelijke.
In de Vastenbrief brief is de bisschop op zoek gegaan naar de Bijbelse bronnen van de as van Aswoensdag en verduidelijkt waarom katholieken bepaalde dingen doen die andere christenen niet kennen of bekritiseren en zelfs ontkennen.

"De mens wordt ieder jaar eraan herinnert dat hij een sterfelijk wezen is. Dat wij sterfelijk zijn willen we niet graag horen en drukken het voortdurend weg uit ons bewustzijn. Hoe vaak wij ook niet naar de begrafenis gaan, toch blijft het moeilijk te accepteren dat ook wij vergankelijke wezens zijn. Ala libisuma na soso wakaman, is een refrein van een overbekend dede-oso lied dat deze werkelijkheid inhamert. Dat is niet om ons angst in te boezemen voor de dood maar om ons alert te maken dat ons leven een zekere urgentie heeft. Dat wij zaken niet voortdurend kunnen blijven vooruitschuiven en dat een mentaliteit van wan fu tidey, wan fu tamara, plaats moet maken voor een bewust leven dat van aanpakken weet en iedere dag naar waarde weet te schatten. We zijn tijdelijke bewoners van deze aarde die rekenschap aan onze Schepper zullen moeten afleggen van hoe wij met de aarde, ons gemeenschappelijk huis, zijn omgegaan,"

U kunt de Vastenbrief hier downloaden.
pdf-icon.gif RK-Bisdom-Vastenbrief-2021-Mgr-Choennie.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May