Deel boeren boos over nieuwe wijze van dispensatie-aanvraag
17 Feb 2021, 07:40
foto
Een arbeider is bezig plantgaten te maken op een landbouwareaal.


Alle dispensatiebriefjes die waren uitgegeven door de districtscommissaris en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn per 16 februari vervallen. Er is onder de agrariërs wat beroering over de dispensaties nu blijkt dat het ministerie van Justitie en Politie weigert het systeem dat is opgezet voor particulieren aan te passen naar de agrarische bedrijven.

Dispensaties gaan nu via het ministerie van Justitie en Politie, waarvoor online moest worden geregistreerd. Vooral in de districten is er onvrede. Voorheen konden de agrariërs via de districtscommissaris dispensatie krijgen. De dispensatie wordt gegeven voor veelal de arbeiders die kilometers verder wonen van hun werkplek. Ze moeten zich elke dag verplaatsen van en naar huis en werkplek. Op dit moment is er volgens een deel van de agrariërs geen probleem met de huidige beperkingen van de avondklok. Met door de week 21.00 uur en in het weekend 19.00 uur lukt het wel.

Een ander deel van de boeren zegt dat er misbruik werd gemaakt van de dispensaties die waren verleend door de districtscommissaris. Immers agrariërs gaan niet na 19.00 uur oogsten of hun aanplant verzorgen. Maar dan zijn er bij leveringen obstakels; dispensatie wordt aan een beperkte groep gegeven, terwijl er bij sommige bedrijven een grotere behoefte omdat er meerdere voertuigen gelijktijdig worden ingezet voor verschillende leveringen. De problemen doen zich vooral voor bij striktere beperkingen of een total lockdown.

Bij de aanvraag van dispensatie moet ook worden opgegeven van welke route er gebruik gemaakt wordt. Zo zou de werknemer dispensatie kunnen krijgen voor de kortste route van en naar huis en werkplek. De agrariërs hebben in principe dus alleen dispensaties nodig bij een total lockdown. Met een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur wordt dat niet nodig geacht.

Agrariërs die in het bezit waren van een dispensatiebriefje van het ministerie van LVV of de districtscommissaris konden zich tot gisteren herregistreren bij hun dichtstbijzijnde LVV-ressortkantoor of het secretariaat van het onderdirectoraat Landbouw in hun eigen regio. Het ministerie van Justitie en Politie is ertoe overgegaan het dispensatiebestand te digitaliseren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May