Ondernemer speelt in op behoefte ambulanceservice vanuit Lelydorp
16 Feb 2021, 00:00
foto
Roël Brug, directeur van SUR-CAD, heeft het hoofdkwartier van het bedrijf van Geyersvlijt naar Lelydorp verplaatst. De opening vond maandag plaats. (Foto: Raoul Lith)


Het hoofdkantoor van Stichting Suriname Centrale Ambulancedienst (SUR-CAD) is maandag officieel in gebruik genomen. Op Lelydorp heeft Amar Ramadhin minister van Volksgezondheid ceremonieel de handelingen gepleegd middels het doorknippen van het lint. SUR-CAD directeur Roël Brug geeft aan dat de behoefte voor de ambulancedienst is bewezen en op die noodzaak is er de afgelopen periode professioneel  ingespeeld. De behoefte aan een ambulancedienst in Lelydorp was nodig om snel hulp te kunnen verlenen in het zuidelijke deel van het land.  

Brug geeft aan dat ondanks de behoefte aanwezig is, SUR-CAD veel uitdagingen heeft gekend. Een hiervan is dat er geen beleid is op ambulancedienst. “Wij moeten werken met hetgeen er is. Je gaat kijken hoe andere landen het doen en wat hun beleid is daarop”. De SUR-CAD directeur zegt dat met behulp van een notaris er voor de ambulancedienst een fundament is gelegd. “Er zijn nu statuten en er zijn nieuwe regels. Nu moet de overheid beleid op dit gebied gaan maken,” vindt Brug.

Een andere uitdaging voor de organisatie is de polisvoorwaarde. “Ambulancekosten zijn niet gedekt bij normale transportgevallen. Als er iets gebeurt bij u thuis, dekt de verzekering dat niet. Dat is altijd een punt geweest”. Verder merkt Brug op dat bepaalde misdrijven, waarbij acuut hulp nodig is, ‘ook’ niet worden gedekt. Bij zulke misdrijven komen steken, schoten of mishandeling voor. Je zit dan vaak met overheadkosten die niet worden vergoed. “Enige dat we vragen van de regering is om beleid te maken”.

Met het openen van het pand is er een andere mijlpaal bereikt, meent Brug. Het is een centraal aanspreekpunt als het gaat om alles wat betreft de ambulancedienst of zorg. Hij geeft aan dat de gemeenschap er terecht kan voor alle informatie of als zij een klacht heeft door te geven. “Al heeft u nog geen gebruik gemaakt van onze diensten,” voegt hij eraan toe. 

De diensten van SUR-CAD strekken nu verder uit dan alleen Paramaribo. Met Lelydorp als basis van de organisatie wordt er nu meer aandacht gevestigd op Wanica, Para en Brokopondo. Voor de huidige operatie is er in het wagenpark geïnvesteerd. De organisatie heeft 18 voertuigen waarvan zes vanaf de start zijn. Momenteel zijn er dertig personen in dienst bij SUR-CAD op diverse afdelingen.

Volgens Brug is de toezegging gedaan om op het gebied van de ambulancedienst beleid te maken. “De regering wil in 2021 deze sector goed accommoderen. Elk mens of iedere burger van het land moet verzekerd kunnen zijn dat die geholpen kan worden als er iets met hen gebeurt”. Ook is het van belang dat de private sector gedekt is door de verzekering voor de onkosten die gemaakt zijn.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May