"Eerst exportbelang veiligstellen dan Caricom wetgeving aanpassen"
07 Jul 2011, 00:01
foto


Suriname moet zich niet alleen haasten om met het aanpassen van wetgeving te voldoen aan alle handelsregels van de Caricom, maar vooral afdwingen dat de afzet van Surinaamse producten op deze markt geen problemen ondervinden. Ondernemer Sheilendra Girjasing vindt dat de overheid zich te snel bindt aan regelgeving binnen de Caricom zonder daartegenover daden te stellen waarbij het Surinaams handelsbelang er beter van wordt.

“Nog teveel Surinaamse bedrijven ondervinden veel problemen met het afzetten van hun producten, vooral in landen als de Trinidad en Tobago. Dit terwijl de Surinaamse markt soepel is tegenover de import van producten uit de regio en zelfs overspoeld is”, vindt Girjasing.

Voldoet niet
Trinidadiaanse bedrijven doen er alles aan om hun eigen handel- en exportbelang veilig te stellen. Het Trinidadiaans meelbedrijf ‘Hummingbird’ heeft nu een geruchtmakende rechtszaak lopen tegen Suriname die buiten de regels om, meel heeft geïmporteerd buiten de Caricom. “Nu heb je de poppen aan het dansen. Suriname tekent een overeenkomst, maar de voedselkwaliteit van het meel uit Trinidad is vele malen minder dan we in Suriname gebruiken en kan dat bedrijf ook al niet voldoen aan onze behoefte. Wat hebben we dan aan zo een handelswetgeving waar standaarden niet worden nagetrokken. Anderzijds is Suriname in overtreding als je het puur juridisch bekijkt, maar het komt ervan als je, je eigen belang niet veilig stelt”, zegt Girjasing.

Girjasing noemt een aantal Surinaamse producten die enorme problemen ondervinden bij de export naar de Caricom-markt. Niet alleen zijn de regels streng, “Dat is goed, maar men zoekt spijkers op laag water. Er moet maar een komma verkeerd staan en je product blijft op een haven liggen in een Caricom land zonder dat het wordt vrijgegeven”, zegt de ondernemer. Terwijl de Surinaamse markt overspoeld is met bekende producten uit de regio, verbaast het de ondernemer dat binnen de Caricom Surinaamse producten geen grote bekendheid genieten. “Neem maar het zeepproduct van CIC, met als slogan ‘cleaner of the Caribbean’. Er wordt veel aan promotie gedaan, maar het bedrijf ondervindt zo af en toe ook tegenstand. We hebben twee softdrinksfabrieken, maar ons product ondervindt enorm veel tegenstand. Zelf heb ik als agent van de Chubby-drink, enorm veel problemen gehad het af te zetten in de Caricom”, zegt de ondernemer.

Rekent op regering
Girjasing die ook parlementariër is (Nieuw Front/VHP), heeft de regering gevraagd extra aandacht hieraan te geven bij de eerstvolgende vergadering van de handelsministers van de Caricom. “Ik doe een beroep op de regering om geen handje de voorste te spelen met aanpassing van wetgeving terwijl onze bedrijven hun producten niet kunnen afzetten op die markt”, zei hij tijdens de begrotingsbehandeling in het parlement.

Girjasing zegt dat de Surinaamse buizen, plastic, verf en andere bedrijven ook rekenen op bescherming van de regering. Hij betoogde dat Suriname gaat letten op regelgeving vanuit Unasur en andere regionale blokken waar het land nu een belangrijke rol in wil spelen. Volgens hem heeft ex-minister Marica van Handel en Industrie met veel moeite kunnen bewerkstelligen dat Surinaamse boter makkelijker toegang heeft op de Caribische markt.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May