Cevihas-bond tegen besluit minister LVV; schade enorm
02 Feb 2021, 19:30
foto
Werknemers van Cevihas protesteren bij het gebouw van De Nationale Assemblee over het besluit van LVV om bij SAIL zaken af te handelen. (Foto: René Gompers)


“Geen boot, geen brood!” scanderen werknemers van Centrale van Vissershavens in Suriname (Cevihas), bij de ingang van De Nationale Assemblee. Ze protesteren dinsdag tegen een besluit van minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Hij heeft een groep vissers toestemming gegeven om zaken af te handelen bij SAIL in plaats van Cevihas. Het bedrijf stelt dat met dit besluit het 40 procent van zijn inkomsten zal derven. Cevihas is een van de weinige overheidsbedrijven die zonder subsidie goede zaken doet en winstgevend is, benadrukt de werknemersbond van het bedrijf.

De bond heeft met een groep werknemers een petitie aangeboden aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. De groep actievoerenden is eerst bij vicepresident Ronnie Brunswijk geweest. Aan hem is ook een petitie overhandigd. “Op maandag 25 januari zijn wij geconfronteerd met de verontrustende informatie dat de minister van LVV toestemming heeft verleend aan het visverwerkingsbedrijf Deep Sea Atlantic om in het vervolg haar vissersboten niet langer bij Cevihas NV te lossen maar bij SAIL NV,” geeft de bond in de petitie aan. Vakbondsleiders Dayanand Dwarka en Robby Berenstein delen mee dat met dit besluit de inkomsten met 40 procent zullen terugvallen.

“We weten niet waarom dit besluit is genomen,” geeft Dwarka aan. “Wij zijn bang dat andere bedrijven ook toestemming zullen gaan vragen om niet meer bij Cevihas te lossen en te laden, verwoordt Dwarka enkele van de zorgen van de werknemers. “Deep Sea Atlantic heeft een vloot van bijna 80 vaartuigen. Dit bedrijf maakt deel uit van de Yokohama Group of Companies. We hebben uitgerekend dat als zo een grote vloot komt weg te vallen we in één klap 40 procent van onze inkomsten kwijt zijn. Water, ijs, brandstof, lossen en laden…we hebben flink geïnvesteerd in deze diensten om te zijn waar we nu zijn.”

Cevihas is bij resolutie in 2009 aangewezen als officiële losplaats van de Venezolaanse redsnappervloot, de Chinese- en Surinaamse trawlers, en de in Panama geregistreerde tunavloot, wordt er in de petitie aangegeven. “Het verlenen van toestemming aan Deep Sea Atlantic door de minister van LVV om haar boten bij SAIL te lossen is in flagrante strijd met deze resolutie en creëert wanorde en onoverzichtelijkheid in deze sector,” stelt de werknemersbond in de brief. De bond verzoekt de ontvangers van de petitie om de maatregel “dat elke ratio mist” terug te draaien.

Met de petitie is ook de bewuste brief van LVV Sewdien, gericht aan de president-commissaris van SAIL over de toestemming overhandigd. “Referte uw schrijven d.d. januari 2021…wordt aan SAIL NV toestemming verleend redsnapper vaartuigen toe te laten om aldaar aan te landen en hun vangsten te lossen voor de verdere verwerking. Gaarne voor verdere afhandeling in contact te treden met de relevante autoriteiten.”  De werknemers en de bond zijn ook naar LVV getogen om aan minister Sewdien een petitie te geven. Zij willen weten waarom hij dat besluit genomen heeft en Cevihas niet heeft gemeld.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May