Levens: Kinderen leren thuis; begeleiding op afstand
02 Feb 2021, 00:00
foto
Een overzicht van aantal scholieren, leerkrachten en scholen. Dit, verdeeld over de verschillende districten.


Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur verduidelijkt dat met afstandsonderwijs niet wordt bedoeld 'online lesgeven'. Zover is Suriname nog niet. Om de vertraging in het onderwijsproces enigszins op te vangen, is besloten het onderwijs voorzichtig op een veilige afstand open te stellen. Het lesmateriaal moet op school worden afgehaald door ouders/verzorgers. De kinderen zijn thuis bezig met de les. Daarnaast zullen schoolradio en schooltelevisie ook ingezet worden. Met de leerkrachten die in het binnenland lesgeven en in Paramaribo wonen, zal woensdag worden vergaderd.

De kinderen gaan zelfstandig thuis werken met begeleiding op afstand. Zij werken met de leermiddelen die ze via de school hebben gekregen. Er wordt ook gewerkt met instructies en opdrachten van de leerkracht. In sommige gevallen maakt de leerkracht gebruik van WhatsApp of als de mogelijkheid er is via online lessen. Minister Levens benadrukte op een persconferentie maandag dat nooit door haar is gezegd dat overgestapt wordt op online lesgeven. Dit zou ook niet mogelijk zijn omdat veel leerlingen niet beschikken over online mogelijkheden en de ouders zich geen internet kunnen permitteren. De faciliteiten zijn er niet. De situatie in het binnenland is veel erger met vaak geen elektriciteit. Er moet rekening worden gehouden met alle kinderen, benadrukte de bewindsvrouw. 

Levens benadrukt dat in deze Covid-situatie het belangrijk is dat leerlingen kunnen leren. Dit hoeft niet speciaal met een les in de klas of een repetitie op school. Het ministerie werkt aan een leerprogramma om het doorstromen van kinderen mogelijk te maken. Hier is een ondersteuningsprogramma aan gekoppeld. Het is voorlopig niet mogelijk om in grote groepen bijeen te komen, want leerlingen en leerkrachten mogen elkaar niet besmetten.

Leerkrachten en de afdelingen Curriculumontwikkeling en Communicatie gaan met behulp van radio- en tv-programma's leeropdrachten formuleren, die thuis gemaakt kunnen worden. Dit is ook bestemd voor kinderen van het binnenland. De lespakketten worden gedrukt. Er zal geld vrijgemaakt worden voor scholen voor het kopiëren en distribueren van lespakketten. Van ouders zal een heel kleine vergoeding worden gevraagd.

Intussen wordt er gewerkt aan het digitaliseren van het onderwijs, waarbij leerkrachten en ouders/verzorgers via een landelijk laptopprogramma tegen een gereduceerd tarief een eigen laptop kunnen aanschaffen. "We gaan naar onderwijs waar elk kind onderwijs kan volgen met een device. We gaan naar onderwijs zonder overvolle klassen. We gaan naar onderwijs waar leerlingen zelfstandiger werken aan hun competenties. We gaan naar onderwijs waar leerkrachten het leren faciliteren en geen kennisoverdragers hoeven te zijn," voerde minister Levens aan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May