Zaak-Bouterse uitgesteld naar 26 februari
29 Jan 2021, 10:37
foto
Desi Bouterse na de zitting waar auditeur-militair Manro Danning en raadsman Irvin Kanhai aan het woord zijn gekomen. (Foto's: Raoul Lith)


Nadat auditeur-militair Manro Danning gereageerd had op de excepties opgeworpen door Irvin Kanhai, raadsman van Desi Bouters in het 8 december verzetszaak, is de zitting vandaag uitgesteld naar 26 februari. Het Openbaar Ministerie heeft twee weken de tijd gekregen van de Krijgsraad om te reageren op hetgeen de raadsman ingebracht heeft. Bouterse zei na afloop van de korte zitting dat hij meer dan tevreden is met het optreden van zijn raadsman.

Kanhai heeft aangevoerd dat de dagvaarding nietig is. Deze is getekend nog voordat Danning officieel in functie was. De Amnestiewet had niet getoetst moeten worden door de Krijgsraad, omdat volgens Kanhai alleen de burgerrechter hiertoe bevoegd is. Hij heeft gevraagd dat de Krijgsraad zich onbevoegd verklaart in deze zaak.

De president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, heeft Bouterse aangezegd om op de volgende zitting aanwezig te zijn. Hij werd opgewacht door aanhangers van zijn partij, de NDP. Er was ook een sambura-groep aanwezig. De echtgenote van Bouterse, Ingrid Waldering, heeft zich opgewonden over het gedrag van de politie, toen een inspecteur zei dat er geweld gebruikt gaat worden als de mensen zich verzetten tegen de instructies. Zij wilde de zitting volgen maar kreeg daar geen toestemming voor.

Een groep NDP'ers bij het gerechtsgebouw.

Op de zitting van 26 februari is het volgens Hugo Essed, raadsman van de nabestaanden, niet verwachtbaar dat de Krijgsraad een uitspraak zal doen over de excepties. Nadat de auditeur-militair schriftelijk gereageerd heeft, zal Kanhai op de zitting zich hierover uiten. Daarna moet de Krijgsraad zich hierover beraden, wat waarschijnlijk op de zitting daarna - in maart - zal plaatsvinden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May