Nederland: Arrestatie vermeende Aziatische 'El Chapo'
24 Jan 2021, 19:11
foto
Nederlandse politiepatrouille op Schiphol. (Archieffoto Reuters)


De Nederlandse politie heeft de vermeende leider gearresteerd van een groot Aziatisch drugssyndicaat dat wordt gezien als één van 's werelds meest gezochte voortvluchtigen. Hij wordt vergeleken met de Mexicaanse drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman.

Tse Chi Lop, een in China geboren Canadees staatsburger, werd vrijdag opgepakt op verzoek van de Australische politie, die een onderzoek leidde dat ontdekte dat zijn organisatie de drugshandel in Azië en de Stille Oceaan domineert. De handel is jaarlijks goed voor US$ 70 miljard, zei de Nederlandse politiewoordvoerder Thomas Aling op zaterdag.

Tse zal naar verwachting worden uitgeleverd nadat hij voor een rechter is verschenen, zei Aling, eraan toevoegend dat zijn arrestatie door de nationale politie zonder incidenten plaatsvond op Schiphol. "Hij stond al op de lijst met meest gezochte personen en hij werd aangehouden op basis van de inlichtingen die we hebben ontvangen", zei Aling.

De Nederlandse politie kon geen details geven over de gerechtelijke procedure en het was niet duidelijk of Tse een advocaat had.

Het misdaadsyndicaat van Tse zou volgens het United Nations Office on Drugs and Crime (UNDOC) de Azië-Pacific-handel in methamfetamine domineren, die in de vijf jaar tot 2019 verviervoudigde. Regionale wetshandhavers zeggen dat het syndicaat zeer krachtige meth heeft geïmporteerd in meer dan een dozijn landen, waaronder Japan, Australië en Nieuw-Zeeland, en ook heroïne en MDMA heeft verhandeld.

Tse (57) een ex-veroordeelde die voorheen in Toronto woonde, heeft zich in de afgelopen jaren bewogen tussen Macau, Hong Kong en Taiwan, volgens narcoticabestrijders uit vier landen en documenten die door Reuters zijn gezien.

De groep is sinds januari 2015 "verbonden met of direct betrokken bij ten minste 13 gevallen" van drugshandel, zo bleek uit de documenten.

Jeremy Douglas, vertegenwoordiger voor de UNODC in Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan, vertelde Reuters in 2019 dat "Tse Chi Lop in de competitie van El Chapo of misschien Pablo Escobar zit", verwijzend naar de meest beruchte drugsbaronnen van Latijns-Amerika. De UNODC schatte dat het drugssyndicaat van Tse in 2018 maar liefst US$ 17 miljard verdiende.

Het syndicaat waarvan hij wordt verdacht, staat bij zijn leden bekend als "The Company". Wetshandhavers noemen het ook wel 'Sam Gor' - of broeder nummer drie in het Kantonees - naar één van Tse's bijnamen, meldde Reuters destijds.

'Ze hebben hun man'

De Australische federale politie (AFP) zei zondag dat het in 2019 een arrestatiebevel tegen Tse heeft uitgevaardigd, "in verband met de door de AFP geleide operatie Volante, die een wereldwijd misdaadsyndicaat ontmantelde dat in vijf landen actief was." De AFP leidde ook een internationaal onderzoek, 'Operatie Kungur',, naar Tse en zijn syndicaat, dat ongeveer 20 agentschappen uit meer dan een dozijn landen omvatte.

"Het syndicaat richtte zich gedurende een aantal jaren op Australië, importeerde en distribueerde grote hoeveelheden illegale verdovende middelen, waste de winsten in het buitenland wit en leefde van de rijkdom verkregen uit misdaad", voegde de AFP toe.

Documenten die door Reuters zijn gezien, beweren dat de witwasoperatie van het syndicaat zich over de hele wereld uitstrekt, met casino-bedrijven en vastgoedinvesteringen die beide worden gebruikt als middelen om inkomsten wit te wassen.

Douglas van het UNODC noemde de arrestatie een "geweldig resultaat", maar waarschuwde dat het misschien geen grote impact heeft op de drugshandel in de regio. "Ze hebben hun man. Een pluim voor de Australische federale politie. Maar de organisatie blijft bestaan, de vraag naar synthetische drugs is gegroeid en iemand zal ingrijpen om Tse te vervangen," zei Douglas. "Het is moeilijk in te zien dat zijn arrestatie veel invloed heeft op de drugshandel op korte termijn als het slechte bestuur, de corruptie en de gemakkelijk verkrijgbare drugsgrondstoffen in de regio niet worden aangepakt."
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April