India bereid controversiële wetten 1,5 jaar op te schorten
21 Jan 2021, 14:14
foto
Sinds 26 november protesteren boeren in India tegen de nieuwe wetten en trotseren ze de kou en regen. (Foto: Reuters)


De Indiase regering heeft aangeboden om drie controversiële landbouwwetten, die tot grote protesten hebben geleid, 18 maanden lang op te schorten. Sinds 26 november kamperen boeren aan de grenzen van Delhi om te protesteren tegen deze wetten die de landbouw verder openstellen voor de vrije markt.

Boerengroepen die aandringen op een volledige intrekking van de wetten zeggen dat ze het aanbod in overweging zullen nemen. Dit volgt op verschillende rondes van mislukte gesprekken tussen beide partijen.

In een gesprek met de media na de bijeenkomst zeiden de leiders van de boerengroep dat de regering klaar was om een ​​speciaal panel te vormen om de eisen voor minimale ondersteuningsprijs (MSP) en de wetten te herzien. De boerengroepen hebben herhaaldelijk gezegd dat ze genoegen zouden nemen met niets minder dan intrekking van de wetten, en de regering heeft elke terugdraaiing uitgesloten.

De regering heeft gezegd dat de hervormingen de boeren geen schade zullen berokkenen. Maar boerengroepen zeggen dat de wetten een bedreiging vormen voor decennia-oude concessies en subsidies die ze ontvangen, hun onderhandelingspositie dwarsbomen en hen blootstellen aan de grillen van de markt en grote bedrijven. "We zullen morgen een vergadering houden en een besluit nemen over het voorstel", zeiden boerenleiders tegen persbureau ANI.

De Indiase minister van Landbouw, Narendra Singh Tomar, vertelde woensdag aan verslaggevers dat de boerenleiders dit voorstel "serieus" namen. "Ik voel dat de gesprekken in de goede richting gaan en dat er een mogelijkheid is om op 22 januari een oplossing te vinden", zei de minister.

Eerder stopte het Indiase Hooggerechtshof de uitvoering van de wetten "tot nader order" en stelde een onafhankelijke commissie aan om een ​​deal te sluiten tussen de boeren en de regering. De boeren hebben de commissie echter niet geaccepteerd, waarbij ze zeiden dat al de panelleden regeringsgezind zijn. Eén van de leden is ook afgetreden.

Ondertussen zullen de boerenleiders vandaag waarschijnlijk politieambtenaren ontmoeten in de hoofdstad Delhi om een ​​vrachtwagenbijeenkomst te bespreken op 26 januari, de Dag van de Republiek in India. De regering verzette zich tegen de betoging en zei dat het de viering van de Dag van de Republiek zal belemmeren, maar boerengroepen blijven aandringen op het houden van de protestbijeenkomst, waarvan ze zeggen dat tienduizenden naar verwachting zullen komen opdagen.

Het Hooggerechtshof heeft geweigerd in te grijpen in de zaak nadat de regering de hoogste rechtbank had benaderd. De rechtbank vroeg politieambtenaren om de nodige oproepen tot orde in de zaak te maken.

Nieuwe landbouwwetten
Alles bij elkaar versoepelen de nieuwe wetten de regels rond de verkoop, prijsstelling en opslag van landbouwproducten - regels die de Indiase boeren al decennia lang tegen de vrije markt beschermen. Eén van de grootste veranderingen is dat boeren hun producten tegen een marktprijs rechtstreeks aan particuliere spelers mogen verkopen: landbouwbedrijven, supermarktketens en online kruideniers. De meeste Indiase boeren verkopen momenteel het merendeel van hun producten tegen door de overheid gecontroleerde groothandelsmarkten of mandi's tegen gegarandeerde bodemprijzen.

De hervormingen geven boeren de mogelijkheid om buiten dit zogenaamde "mandisysteem" te verkopen.
Boeren zijn vooral bezorgd dat dit uiteindelijk zal leiden tot het einde van de groothandelsmarkten en gegarandeerde prijzen, waardoor ze geen back-upoptie hebben. Als ze niet tevreden zijn met de prijs die een particuliere koper biedt, kunnen ze niet terugkeren naar de mandi of deze gebruiken als een troef tijdens onderhandelingen.

Veel boeren verkopen producten op grote groothandelsmarkten of mandi's. Maar het is onduidelijk hoe dit in werkelijkheid zal verlopen. (Getty Images)

Hervormingen nodig?
De meeste economen en experts zijn het erover eens dat de Indiase landbouw dringend hervormingen nodig heeft. Meer dan de helft van de Indiërs werkt op boerderijen, maar de sector vertegenwoordigt amper een zesde van het BBP van het land. Dalende productiviteit en een gebrek aan modernisering hebben de inkomens decennia lang verminderd en de landbouw belemmerd.

De overheid geeft boeren intussen royale subsidies, stelt hen vrij van inkomstenbelasting en oogstverzekeringen, garandeert een minimumprijs voor 23 gewassen en kwijt regelmatig schulden vrij.

Maar niets van dit alles lijkt de Indiase landbouw te hebben geholpen, aangezien lage inkomens en schulden veel boeren in armoede blijven drijven.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April