Eerste lading Covid-vaccin voor 'frontlinie-werkers'
17 Jan, 02:51
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.


De lading Covid vaccin van Pfizer en BioNtech die in februari aankomt, is op de eerste plaats bestemd voor de gezondheidswerkers die direct te maken hebben met Covid-patiënten. Er komt een vaccinatiecampagne voordat de rest van de bevolking het spuitje krijgt. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukt dat niemand verplicht zal worden om zich te vaccineren tegen Covid-19, het wordt wel aangeraden. Het vaccin is veilig benadrukt hij.

“Er zijn geluiden dat de minister mensen verplicht gaat stellen, de minister gaat wetten maken en doordrukken in het parlement," haalt Ramadhin aan. “Dat kan niet. Zelfs als uw arts u een bepaalde medicament voorschrijft, bent u niet verplicht om het te in te nemen. Het gaat uiteindelijk om uw eigen gezondheid. Maar het gaat ook om de publieke gezondheid. En als u bijvoorbeeld straks naar Nederland wil reizen en zij vragen net als een gelekoortsboekje, nu naar een Covidboekje of Covid immuniteitspaspoort… gaat u ook niet kunnen reizen. Dit zijn zaken die we langzamerhand gaat moeten accepteren.”

Ramadhin deelt mee dat het Pfizer vaccin voorlopig voor slechts een kwart tot een half procent van de bevolking beschikbaar zal zijn. Covax, een organisatie die namens een groep landen waaronder Suriname onderhandeld om aan vaccins te komen, heeft benadrukt dat het bestemd is voor de ‘frontliners’. “Dus alleen voor de gezondheidswerkers die alleen met Covid bezig zijn,” benadrukt Ramadhin. “We gaan nog niet iedereen over de hele linie kunnen vaccineren. In elk geval gaan we in alle ziekenhuizen alle mensen die met Covidzorg bezig zijn vaccineren.”

De minister heeft er geen moeite mee om als een van de eersten gevaccineerd te worden. “Als het echt een wens is van de samenleving dat een regeringspersoon het als eerste moet nemen, de president of een minister, zullen we dat ook bespreken. Ik prefereer ook gewoon onze oma die op Ellen woont of onze opa op Nani polder. Dat is de groep die we in feite moeten beschermen.”  Men hoeft niets te vrezen van het vaccin, benadrukt Ramadhin.

René Gompers


Advertenties