Onderzoek: Veel mensen tegen Covid-vaccin
16 Jan, 08:36
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid neemt de resultaten van de enquête in ontvangst van Ingrid Krishnadath en Deborah Stijnberg. Er is een onderzoek gedaan naar de opinie over het Covid-vaccin.


De Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft aan 2330 personen gevraagd wat zij vinden van het Covid-vaccin. 25 procent van de ondervraagden heeft ronduit gezegd dat ze het vaccin niet wil. 60 plussers en gezondheidswerkers zien een vaccin wel zitten. Dit zijn enkele van de resultaten van het enquêteonderzoek dat onlangs is gehouden. De resultaten zijn vrijdag overgedragen aan het ministerie van Volksgezondheid. Deze moeten helpen het vaccinatiecampagne effectiever te maken.

Van de 2330 ondervraagden zijn de data van 2286 verwerkt, deelt epidemioloog Ingrid Krishnadath mee. Niet iedereen heeft alle vragen juist beantwoord; een deel heeft onbruikbare informatie verschaft, licht ze toe. De respondenten van dit onderzoek zijn overwegend hooggeschoolde werkende jongvolwassenen. De groep 60 plussers telde 352 deelnemers en 351 waren gezondheidswerkers. De resultaten verschillen niet veel van de soortgelijke enquêtes die in het buitenland worden uitgevoerd, zegt Krishnadath.

Krishnadath heeft een deel van de resultaten en conclusies gepresenteerd op het ministerie van Volksgezondheid voordat het rapport is overgedragen. “Het bleek dat 100 procent wel doorhad dat ze Covid kan krijgen,” deelt Krishnadath mee. “De helft van de mensen wil meer informatie. Ze wil weten of het echt veilig is en hoe effectief het vaccin is. De mensen willen het horen van de officiële instanties. De helft van de ondervraagden kan Covid-symptomen herkennen. Men weet precies wanneer men zich moet laten testen.”  

Iets meer dan 2 procent is besmet geweest met Covid en 67 procent kent persoonlijk wel iemand die de ziekte heeft gehad. Afgerond 27 procent zou zich direct laten vaccineren. De helft wil meer informatie voordat ze het spuitje nemen. Bij de ondervraagden heerst ook sterk het geloof dat er snel een goede andere behandeling beschikbaar zal zijn. Men wil liever op natuurlijke wijze weerstand opbouwen dan met een vaccin. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukt dat een sterke weerstand niet kan voorkomen dat iemand besmet raakt. Een goede weerstand kan wel helpen om het ziekteproces draaglijker te maken geeft hij aan.

25 procent weigert het vaccin. “Omdat ze andere dingen denken,” geeft Krishnadath aan. “Mensen hebben heel wat conspiracy theorieën gehoord en die variëren van dat de populatie gaat worden uitgeroeid tot satan weet ik veel…,  allerlei dingen denken de mensen die nergens op gebaseerd zijn. Hooggeschoolde mensen zeggen ook rare dingen die niet gebaseerd zijn op feiten en waarheden. Daarom is het belangrijk dat Volksgezondheid en de officiële instanties de juiste informatie geven. ”

Velen zijn bang voor mogelijke bijverschijnselen, anderen halen aan dat het vaccin te snel is geproduceerd, terwijl voor andere virussen er na tientallen jaren nog geen vaccin is. De mensen hebben gedeeltelijk een punt, merkt Ramadhin op. Het vaccin is inderdaad snel gemaakt. Hij en Krishnadath geven aan dat in dit geval heel de wereld aan een antwoord op het virus heeft gewerkt. Er is ontzettend veel geïnvesteerd. Er zijn 150 vaccins waaraan gewerkt wordt. Slechts 4 zijn nu goed genoeg om bescherming te bieden. Het onderzoek toont aan dat “een goed voorbereide en heldere voorlichtingscampagne noodzakelijk is alvorens men overgaat tot vaccineren in Suriname.” 

René Gompers
Advertenties