Indonesië: Berging wrakstukken crash toestel gestart
11 Jan 2021, 11:51
foto
Indonesische reddingswerkers dragen brokstukken van Sriwijaya Air-vlucht SJ-182, die in zee is neergestort. (Foto: Reuters)


Lichaamsdelen, verwrongen wrakstukken en kleding werden zondag uit de wateren nabij de Indonesische hoofdstad gehaald nadat een passagiersvliegtuig met 62 mensen aan boord kort na het opstijgen een dag eerder was neergestort. De autoriteiten moeten nog zeggen waarom de Sriwijaya Air Boeing 737-500 een steile duik maakte ongeveer vier minuten nadat hij op zaterdagmiddag de internationale luchthaven Soekarno-Hatta had verlaten.

Maar op zondag zeiden ze dat ze de locatie van de zwarte dozen hadden vastgesteld - cockpitstem- en vluchtgegevensrecorders - dat de sleutel zou kunnen zijn om uit te leggen waarom het vliegtuig voor de uitgestrekte kust van de stad in de Javazee vloog.

"Duikers gaan er nu naar op zoek en hopelijk duurt het niet lang voordat we ze krijgen", zei het hoofd van het Indonesische transportveiligheidsagentschap, Soerjanto Tjahjono.

Het opsporings- en reddingsbureau zei dat het lijkzakken had verzameld die gevuld waren met menselijke resten, evenals puin van het wrak, in wateren van ongeveer 23 meter diep.

Passagiers Ihsan Adhlan Hakim en zijn kersverse bruid Putri waren op weg naar Pontianak, de stad op het Indonesische deel van het eiland Borneo, dat de bestemming van vlucht SJ182 was, ongeveer 90 minuten verderop. "Hij belde me om te zeggen dat de vlucht was vertraagd door slecht weer", zei Hakims broer Arwin vanuit Pontianak, waar een huwelijksfeest was gepland. "Dat was de laatste keer dat ik contact met hem had."

Steile duik
Beben Sofian (59) en haar man Dan Razanah (58) waren ook op de gedoemde vlucht. "Ze namen een selfie en stuurden die naar hun kinderen voordat ze vertrokken", vertelde Hendra, de neef van het stel, aan AFP.

DNA van familieleden wordt ter identificatie vergeleken met gevonden resten. Alle 62 passagiers en bemanningsleden aan boord van de halfvolle vlucht waren Indonesiër. Er waren ook 10 kinderen aan boord.

Radeloze familieleden wachtten zenuwachtig op nieuws op de luchthaven van Pontianak. "Ik heb vier familieleden op de vlucht - mijn vrouw en drie kinderen", zei een snikkende Yaman Zai. "Mijn vrouw stuurde me een foto van de baby ... Hoe kon mijn hart verscheurd zijn?"

Indonesische reddingswerkers houden een roze T-shirt tijdens de berging van het gecrashte vliegtuig van Sriwijaya Air. (Foto: Reuters)

Gegevens van FlightRadar24 gaven aan dat het vliegtuig een hoogte van bijna 3.350 meter bereikte voordat het plotseling naar 76 meter zakte. Het contact met de luchtverkeersleiding ging toen verloren.

De minister van Transport zei zaterdag dat de jet leek af te wijken van de beoogde koers net voordat hij van de radar verdween. "De laatste momenten van het vliegtuig zijn ... zeer zorgwekkend, aangezien de snelheid waarmee het op die hoogte vloog veel lager was dan verwacht", zegt Stephen Wright, hoogleraar vliegtuigsystemen aan de Tampere Universiteit in Finland.

"In de laatste seconden zakte het vliegtuig heel snel van 3.350 meter in een tijd van 20 seconden de zee in, wat een catastrofale gebeurtenis of iets opzettelijk impliceert." Maar hij voegde eraan toe dat de crash "pas volledig kan worden verklaard als de zwarte dozen en het wrak goed kunnen worden geanalyseerd".

Sriwijaya Air, dat vluchten uitvoert naar bestemmingen in Indonesië en Zuidoost-Azië, heeft tot nu toe weinig gezegd over het 26-jarige vliegtuig, dat eerder werd gevlogen door het Amerikaanse Continental Airlines en United Airlines. De Indonesische luchtvaartmaatschappij heeft geen dodelijk ongeval meer geregistreerd sinds het in 2003 operationeel werd, maar dit ongeval is het laatste in een reeks rampen voor de luchtvaartsector van het land.

De luchtvaartsector van de Zuidoost-Aziatische natie wordt al lang ontsierd door bezorgdheid over de veiligheid, en het werd de luchtvaartmaatschappijen ooit verboden om het Amerikaanse en Europese luchtruim binnen te gaan.

Bezorgdheid over veiligheid
In oktober 2018 kwamen 189 mensen om het leven toen een Lion Air Boeing 737 MAX-jet neerstortte in de buurt van Jakarta. Bij dat ongeval - en nog één in Ethiopië - kreeg Boeing een boete van US$ 2,5 miljard vanwege beweringen dat het toezichthouders had opgelicht die toezicht hielden op het 737 MAX-model, dat na de ongelukken wereldwijd aan de grond werd gehouden. De 737 die zaterdag naar beneden ging, was geen MAX-variant.

"Onze gedachten zijn bij de bemanning, passagiers en hun families", zei Boeing in een verklaring. In 2014 stortte een vliegtuig van AirAsia op weg van Surabaya naar Singapore neer, waarbij 162 levens verloren gingen.

Volgens een eindrapport waren de belangrijkste factoren een chronisch defect onderdeel in een besturingssysteem, slecht onderhoud en de inadequate reactie van de piloten.

Een jaar later kwamen meer dan 140 mensen om het leven, inclusief mensen op de grond, toen een militair vliegtuig kort na het opstijgen in Medan op het eiland Sumatra neerstortte.
Advertenties