President Krijgsraad legt geen relatie tussen staatshoofd en hoofdverdachte
29 Jun 2011, 17:00
foto
Rechter Cynthia Valstein-Montnor, president van de krijgsraad. (Foto: Ramon Keijzer)


De president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, legt geen relatie tussen staatshoofd Desi Bouterse en de twee militaire rechters die hij vandaag heeft beëdigd. Bouterse is president tevens hoofdverdachte in het 8 december strafproces. Op 8 december 1982 werden vijftien critici van het militaire bewind gemarteld en vermoord.

Onafhankelijk van Montnor zegt ook de advocaat van de nabestaanden, Freddie Kruisland aan Starnieuws, dat er helemaal niets aan de hand is dat Bouterse rechters van de krijgsraad heeft beëdigd. "Hij is bevoegd. Dat staat niet in de grondwet, maar wel in de wet strafrechtpleging en de wet inrichting en samenstelling van de rechterlijke macht”, zegt Kruisland. Beiden benadrukken dat de president zijn ambtelijke verplichting heeft gedaan en dat deze kwestie los staat van het 8 december strafproces, ook al gaat het om dezelfde persoon.

Integere personen
Montnor zegt ook geen verband te willen leggen dat met de beëdiging van de rechters door Bouterse de onafhankelijkheid van het 8 december strafproces in gevaar zou zijn. “Ik ben iemand die goed onderscheid maakt in posities van mensen. Het is de taak van welke president van de republiek Suriname dan ook, de leden van de krijgsraad te beëdigen. De president heeft dan ook terecht de uitspraak gedaan dat nu strafzaken normaal voortgang kunnen vinden. Ik leg geen enkele relatie. In mijn ogen is de juiste procedure gevolgd, ik ben ook geraadpleegd geworden en ben nagegaan of het integere personen zijn. In mijn visie zijn ze dat en heb mijn goedkeuring gegeven. Als ik twijfelde zou ik niet akkoord zijn gegaan met de voordrachten. Ik wil elke misvatting uit de weg halen en zeggen dat het strafproces normaal zal worden voortgezet”, aldus Montnor.

De krijgsraad bestaat uit een burger en een militaire kamer. Op 1 januari dit jaar is het lid van de krijgsraad, kolonel Iwan Amatdasim, overleden. De zaken zijn in de burgerkamer voortgezet, maar niet in de militaire kamer moest gewacht worden op de benoeming en beëdiging van een nieuw lid. Met de beëdiging van John Jones en Carlos Li Fo Sjoe zal een keus worden gemaakt om Amatdasim te vervangen. Montnor zegt dat dit pas zal plaatsvinden nadat de beide nieuwe leden zijn geïnstalleerd door het Hof van Justitie.

8 juli voortzetting burgerkamer
De datum van de installatie heeft zij al bepaald maar wil eerst de andere leden van de krijgsraad hierover informeren. “Na die installatie kunnen we verder gaan in de militaire kamer in het 8 december strafproces”, zegt de rechter. Op 8 juli gaat het proces tegen Bouterse door, dan worden in de burgerkamer drie getuigen opgebracht door raadsman Irwin Kanhai gehoord. Het gaat om Jozef Brahim, ex-directeur van de Surinaamsche Bank, oud-politie-inspecteur Herman Doorson en ex-minister van Justitie en Politie, Siegfried Gilds.

Volgens Montnor is er een hele procedure vooraf gegaan tot nu de beëdiging van Li Fo sjoe en Jones. Eerst is er een voordracht geweest vanuit het ministerie van Defensie in overleg met de krijgsraad en het ministerie van Justitie en Politie. De krijgsraad doet onderzoek naar de geschiktheid van de leden en als dat positief is bevonden geschiedt de beëdiging door de president van het land. De derde stap is dan de installatie van de leden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May