Column: Politieke Borrelpraat 641
13 Dec, 22:41
foto


“Nou jongens, proost: de harde werkers in de gezondheidssector krijgen een kleine krabita.”
“Een wat?”
“Een kleine geit, een kleinigheid.”
“Zal dat de redding zijn van onze gezondheidssector die happend naar lucht aan het infuus ligt?”
“Nou, in ieder geval zegt de president tijdens zijn Naikerietour part two dat er financiële ruimte is na 5 maanden regeren, legeren, negeren en begeren.”
“En een speciale commissie van toegewijde Nickerianen mag snellekens grootse projecten indienen, goeie zaak.”
“Maar men leert het maar niet: men belooft eerst maar raak en pas dan gaat men nadenken en uitdenken van wat de consequenties van dat beloof en keloof is.”
“Kunt u dat even aantonen, meester, anders doet u net als een respectabel assembleelid die zegt bewijzen te hebben dat drie partijgenoten op een echte hitlijst staan.”
“Hij roept geesten op die hij straks niet gaat kunnen bezweren.”
“Misschien doet hij dat bewust om de aandacht af te leiden van Ashwientje die nu officieel in staat van beschuldiging is gesteld door DNA.”
“Ik vind het toch zo mooi hoe bepaalde DNA-leden nu pas, na al die jaren, zo hoog van de toren kraaien dat die wet strafbaarstelling politieke ambtsdragers moet worden afgeschaft.”
“Nu pas of pas nu, maakt voor mij niets uit, ze hebben gelijk: die wet moet de prullenbak in. Welke regering heeft dit onzalige ding ingevoerd?”
“Ha, ha, niet schrikken als je het antwoord te weten komt.”
“Als je er zo tegen bent, dien dan een voorstel ter afschaffing in en laat het in stemming brengen.”
“Net als dat verzoek om vooral vanwege 8 december 1982 de dag van 25 februari als nationale vrije dag af te schaffen.”
“Ik denk dat er nog meer nationale vrije dagen afgeschaft moeten worden en niet alleen uit een soort van wraakgedachte die 25 februari.”
“Ja, maar dat gaat een gehaal en getrek, een emotionele dyugudyugu, een onsmakelijke haritrusu worden om die 17 nationale feestdagen te verminderen.”
“Laten we daarom eerst aangeven welke zeker zullen blijven: 2 kerstdagen, nieuwjaarsdag, Holi, Id-ul-fitr, 1 juli en 25 november.”
“Eigenlijk kunnen we hiermee volstaan.”
“Nou, dat zou te rigoureus zijn. Kies nog vijf dagen uit die eens in de 5 jaar met een vrije dag gehonoreerd zullen worden, zoals: de dag der Inheemsen, dag der Marrons, 1 mei Arbeidersdag, Chinees Nieuwjaar en 25 februari.”
“Nou voorzitter, dan is onze zuiplappencommissie er na luttele minuten uit: van zeventien naar 8 officiële vrije dagen per jaar. De overige dagen worden natuurlijk nog altijd gevierd, maar niet als nationale vrije dag. Eens? Ja, ja, ja, aangenomen. Vincent een rondje.”
“En het afschaffen van de wet strafbaarstelling gewezen ambtsdragers?”
“Voor, voor, voor, aangenomen. Geen voorkeursbehandeling meer voor dieftige politieke ambtsdragers.”
“En dat voorbeeld van beloften doen en dan pas nadenken?”
“Eerst zeggen dat er in januari een loonronde komt en nu pas wordt aan de SER gevraagd om na te gaan welke impact deze salarisverhoging zal hebben op de economie, de inflatie en de koersontwikkeling.”
“Plus nu pas wordt gezegd dat er over onderhandeld zal worden. Wat valt er te onderhandelen?”
“En nu beloven: er komt geen verhoging van stroom en water. Of: jullie zullen niet verrast worden door zo een verhoging. Of: jullie zullen het nauwelijks voelen. Intussen is dat een duidelijke eis van het IMF.”
“En zonder die IMF-lening, al hebben we het traject zelf opgesteld, komen we niet uit die economische strop, waarin de vorige plunderclub ons heeft gezet.”
“En iedereen scheldt maar op die ‘witte man’, dat die zich door slavernij heeft verrijkt, oké, maar is het die ‘witte man’ die ons de afgelopen 45 jaar tot het bot heeft geplunderd, uitgebuit en zwaar heeft doen verarmen?”
“Maar ik ben wel blij met het op gang komen van onze handelsrelaties met Barbados. De eerste containers bacoven zijn laatst daarheen verscheept.”
“De relatie met Barbados is zo oud is als deze samenleving.”
“Hoezo, meester?”
“Beste jonge zuipvriend in ons midden, heb je niet gehoord van de eerste directeur-eigenaar van dit land, Lord Willoughby? Ons land heette toen een tijdje toch Willoughbyland?”
“Ja, dat weet ik.”
“Dan weet je ook dat deze Lord via Engeland uit Barbados kwam, net zoals vele plantage-ondernemers na hem in Saramacca en Coronie.”
“Ik vind die Barbadianen veel sympathieker dan die arrogante Trinidadianen. Die hebben zwaar te kampen met een heftige criminaliteit, waarbij hun PeeGee vooral vrouwen aanmoedigt om een vuurwapenvergunning aan te vragen.”
“Maar ik ben zo blij dat bij 40 jaar Staatsolie nu al de vierde grote oliebron in onze diepzee is aangeboord.”
“Ik ben pas echt blij als er snel bij wet wordt vastgelegd wat met de inkomsten uit deze bronnen zal worden gedaan.”
“Daar wijst onze olieman Elias keer op keer op.”
“Klopt, maar de president heeft daarom gezegd dat er binnenkort een brede maatschappelijke discussie op gang komt hieromtrent.”
“Wat valt er te discussiëren? Van die 64 dollarcent die we per oliedollar na aftrek van alle investeringskosten zullen gaan verdienen, gaat 25 dollarcent naar onderwijs, 20 dollarcent naar volksgezondheid en de rest naar de sociale woningbouw. Dat alles te storten in fondsen op een buitenlandse bank zodat kleptomane politici, om er de woorden van onze Steven C. voor te gebruiken: ‘er met hun fikken vanaf blijven.”
“Helemaal eens. Wie is tegen? Niemand? Aangenomen. Neks verder tijd te verliezen; we babbelen teveel. Wet oliefondsen samenstellen, in DNA ter discussie stellen en goedkeuren. Mag alleen met tweederde van het wettig aantal DNA-leden gewijzigd worden.”
“Yeah, geen getreuzel met gebeuzel en gereuzel. Zie dat team in Nickerie: binnen tien dagen moeten ze met realistische projecten komen.”   
“Vincent, een rondje vers sap voor de heren, want ik proef een soort verkiezingssfeer.”
“Meester, was u daar op onderzoek uit en daarom vorige week afwezig?”
“Nee jonge vriend, ík moest onderzocht worden, vandaar.” 
Rappa
Advertenties