Personeel Luchthavenbeheer hervat werk met loodzware benen
05 Dec, 00:55
foto
Dit was gistermiddag het beeld bij de immigratiedienst op de Johan Adolf Pengel Luchthaven. De Covid-19-protocollen zijn duidelijk zoek.


Het personeel van de NV Luchthavenbeheer heeft gistermiddag met horten en stoten het werk hervat. Partijen waren door de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname uitgenodigd. Starnieuws verneemt dat de bond is gevraagd het werk te hervatten. Directie en bond moeten per direct om de tafel zitten om komende week met een voor partijen bevredigend resultaat te komen. Het personeel had sinds woensdag het werk neergelegd.

Het was duidelijk dat de werknemers ontzettend boos waren dat ze hun werkzaamheden moesten hervatten. Het duurde dan ook heel lang voordat ze schoorvoetend toegaven aan de eis van de Bemiddelingsraad. Bond en directie zitten met elkaar overhoop over de uitbetaling van de geïndexeerde salarissen van de personeelsleden. De directie houdt vol dat zij de salarissen niet kan betalen tegen de geünificeerde koers van 14,29. Ze beroept zich erop dat het vliegverkeer zwaar heeft geleden door de Covid-19 -pandemie. "De inkomsten van het bedrijf zijn met meer dan 85% omlaag gegaan," stelde de directie in een verklaring. Voor de directie is het prioriteit om de banen te behouden. Zij heeft "met enorme inspanningen de salarissen van de afgelopen maanden kunnen veiligstellen." De lonen zijn uitbetaald tegen een koers van 7,48.

Op de luchthaven was het vrijdag een enorme chaos, omdat er al twee vluchten  - uit Amsterdam en Brazilië - waren aangekomen, nog voordat het personeel het werk had hervat. De directie heeft met man en macht geprobeerd de afgelopen dagen het bedrijf draaiende te houden. Op beelden die zijn geschoten op de luchthaven, is duidelijk te zien dat er absoluut geen sprake was van sociale afstand. De passagiers dromden gewoon bij elkaar. De Covid-19-protocollen voor veilig passagiersverkeer zijn duidelijk niet nageleefd. Ook zou op de stakingsdagen niet zijn voldaan aan de internationale geldende vliegveiligheidsregels. De bond was niet bereikbaar voor commentaar.
Advertenties