Situatie Luchthavenbeheer dreigt uit de hand te lopen
03 Dec, 08:00
foto
Passagiers wachten gelaten buiten op de Johan Adolf Pengel luchthaven om in te kunnen checken. Door een actie van het personeel is het inchecken later begonnen dan gepland.


De directie en de staf van Luchthavenbeheer hebben de SLM-vlucht van woensdag naar Nederland afgehandeld. Het personeel in dienst van Luchthavenbeheer was in actie. Passagiers die tussen 15.00 en 16.00 uur moesten inchecken, wisten niet waar ze aan toe waren. Anderhalf uur later, om 17.30 uur, gingen directie en staf ertoe over de passagiers in te checken. De passagiers hebben rustig gewacht op de ontwikkelingen.

Vanochtend wordt er een ledenvergadering gehouden hoe verder te gaan. Lloyd Read, voorzitter van de bond Luchthavenbeheer, zegt dat de situatie zeer gespannen is. "De situatie maakt de mensen onzeker, boos en machteloos." Net als eenieder in de samenleving zien de werknemers de prijzen steeds stijgen, terwijl de lonen niet vooruitgaan. Dat leidt tot verarming van de samenleving, stelt Read.

Hij legt uit dat er werknemers zijn die tussen de SRD 2.000 en SRD 3.000 hebben moeten inleveren. Daarbovenop heb je werknemers die worden geconfronteerd met huishuur in valuta of een auto die ze normaliter wel konden aflossen. Nu moeten ze op zoek gaan naar valuta, die niet te krijgen is voor een lagere koers dan 1:20 voor de US$. "Al deze zaken leiden tot frustraties, wat zich uit in stakingen," merkt de vakbondsman op.

Het suddert al een hele poos bij de werknemers van Luchthavenbeheer. De directe aanleiding van de intense onrust is de halsstarrige weigering van de directie om de geïndexeerde lonen van het personeel uit te betalen tegen de unificatiekoers van 14.29. De directie doet er alles aan de koers van 7.48 vast te houden bij de uitbetaling van de lonen. De directie had de bond een voorstel gedaan, waarop deze op 16 november een tegenvoorstel had gedaan. "Tot vandaag is er nog geen serieus gesprek gekomen," stelt Read. Een gesprek voor woensdag, gisteren, is op het laatste moment afgeblazen.
Advertenties