Iran: Kernfysicus vermoord met remote controlled wapen
01 Dec 2020, 04:37
foto
Leden van de Iraanse strijdkrachten dragen de kist van de Iraanse nucleaire wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh tijdens zijn begrafenisplechtigheid in Teheran, Iran. (Foto's via Reuters)


Iran gelooft dat Israël en een verbannen oppositiegroep vrijdag een op afstand bestuurbaar wapen hebben gebruikt om de nucleaire topwetenschapper Mohsen Fakhrizadeh dood te schieten. Veiligheidschef Ali Shamkhani zei dat de aanvallers "elektronische apparatuur" hadden gebruikt toen Fakhrizadeh's auto werd beschoten ten oosten van de hoofdstad Teheran.

Hij sprak op de begrafenis van de wetenschapper. Israël beschuldigde Fakhrizadeh ervan Iran in het geheim te helpen bij de ontwikkeling van kernwapens. Tel Aviv heeft niet publiekelijk gereageerd op de aantijgingen van zijn betrokkenheid.

In de beginjaren van 2000 speelde Fakhrizadeh een cruciale rol in het nucleaire programma van Iran, maar de regering houdt vol dat haar nucleaire activiteiten volkomen vreedzaam zijn. Iran is onderworpen aan verlammende westerse sancties om te voorkomen dat het kernwapens ontwikkelt.

Moordaanslag Fakhrizadeh

Iraanse versies van wat er is gebeurd, zijn aanzienlijk veranderd, maar het lijkt erop dat Fakhrizadeh dodelijk gewond raakte toen zijn auto met kogels werd doorzeefd in de stad Absard, ten oosten van Teheran. Tijdens de aanval zou ook een bom in een Nissan-pick-up zijn ontploft.

Foto's op sociale media tonen een weg die bezaaid is met wrakstukken en bloed, en een met kogels doorzeefd voertuig. Eerst maakte het ministerie van Defensie melding van een vuurgevecht tussen de lijfwachten van Fakhrizadeh en verschillende schutters.

Een Iraans rapport citeerde getuigen die zeiden dat "drie tot vier personen, die terroristen zouden zijn geweest, werden gedood".

Vervolgens zeiden de Iraanse media dat de wetenschapper in feite was gedood door een "op afstand bestuurd machinegeweer" of door wapens "bestuurd door een satelliet".

En maandag bevestigde vice-admiraal Shamkhani, die de Hoge Nationale Veiligheidsraad leidt, dat het een aanval op afstand was, met gebruikmaking van "speciale methoden".

"Het was een zeer complexe missie met elektronische apparatuur", zei hij op de begrafenis. "Er was niemand ter plaatse." Hij zei dat de Iraanse inlichtingen- en veiligheidsdiensten op de hoogte waren van een complot om Fakhrizadeh te vermoorden en zelfs hadden voorspeld waar de aanval zou plaatsvinden. Als schuldige voor de aanval, verwees hij naar de verbannen Iraanse oppositiegroep de Mujahideen-e Khalq en Israël.

Mujahideen-e Khalq

De Israëlische minister van Inlichtingen, Eli Cohen, zei maandag in een interview met een radiostation dat hij niet wist wie er achter de moord zat.

Een niet bij naam genoemde hoge Israëlische functionaris die betrokken was bij het volgen van Iraanse nucleaire activiteiten werd echter door de New York Times geciteerd dat "Iran's aspiraties voor kernwapens, gepromoot door de heer Fakhrizadeh, zo'n bedreiging vormden dat de wereld Israël zou moeten bedanken".

Volgens een rapport van Forbes worden machinegeweren en andere op afstand bestuurbare grondwapens nu op grote schaal gebruikt in het Midden-Oosten. Ze worden zowel gebruikt door professionele legers, zoals die op gevechtsvoertuigen zijn gemonteerd, maar ook door militanten waarvan bekend is dat die ze in voertuigen of stationaire posten hebben geplaatst.



Fakhrizadeh begraven
De begrafenisplechtigheid van Fakhrizadeh werd gehouden op het ministerie van Defensie in Teheran, waarna zijn stoffelijk overschot werd overgebracht naar een begraafplaats in het noorden van de hoofdstad. De staatstelevisie toonde de met vlaggen gedrapeerde kist die werd gedragen door troepen, en hoge ambtenaren onder wie de minister van Inlichtingen Mahmoud Alavi, de commandant van de Revolutionaire Garde, generaal Hossein Salami en de nucleair chef Ali Akbar Salehi die hun respect betuigden.

In zijn toespraak op de begrafenis herhaalde minister van Defensie, Amir Hatami, de vastberadenheid van Iran om de moord op Fakhrizadeh te wreken. "De vijanden weten, en ik als soldaat vertel ze, dat geen enkele misdaad, geen terreur en geen domme daad onbeantwoord zal blijven door het Iraanse volk", zei hij.

Als hoofd van de Iraanse organisatie voor defensieve innovatie en onderzoek, bekend onder het Perzische acroniem SPND, had Fakhrizadeh "aanzienlijk werk" verricht op het gebied van "nucleaire verdediging", zei de generaal. De regering zou het budget van de SPND verdubbelen om het pad van de "marteldokter sneller en krachtiger" voort te zetten, voegde hij eraan toe.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April