Meer dan 700 bendeleden ingerekend in Centraal Amerika
29 Nov, 00:57
foto
Politieagenten schilderen over graffiti die verband hout met de MS-13-bende in de wijk La Vega in San Salvador, El Salvador. (Foto: Reuters)


El Salvador, Guatemala en Honduras hebben strafrechtelijke vervolging ingesteld tegen meer dan 700 leden van grensoverschrijdende criminele organisaties, voornamelijk de MS-13 en 18th Street-bendes. De Verenigde Staten helpen bij die inspanningen, zei het Amerikaanse ministerie van Justitie vrijdag.

"Het Amerikaanse ministerie van Justitie en onze wetshandhavingspartners in Midden-Amerika zetten zich in voor voortdurende samenwerking bij het opsporen en arresteren van bendeleden en medewerkers die betrokken zijn bij transnationale misdaden", zegt de Amerikaanse procureur-generaal William Barr, in de verklaring.

De aanklachten waren het resultaat van een gecoördineerde wetshandhavingsactie van één week onder Operation Regional Shield (ORS), een door het Amerikaanse ministerie van Justitie geleid initiatief ter bestrijding van transnationale georganiseerde misdaad, waarbij autoriteiten uit El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico en de Verenigde Staten zijn samengekomen.

Het aanpakken van transnationale mensensmokkelnetwerken en bendes, waaronder MS-13, is een topprioriteit voor de Amerikaanse president Donald Trump.

Aanklagers in El Salvador hebben deze week een aanklacht ingediend tegen 1.152 leden van georganiseerde misdaadgroepen in het land, voornamelijk MS-13 en 18th Street-bendes, aldus de verklaring. De nationale civiele politie heeft 572 verdachten opgepakt op beschuldigingen van onder meer terrorisme, moord, afpersing, ontvoering, witwassen van geld, mensenhandel en mensensmokkel.

In Guatemala voerden de autoriteiten 80 huiszoekingsbevelen uit, arresteerden 40 personen en dienden 29 arrestatiebevelen uit tegen mensen die al in hechtenis zaten, die allemaal lid zijn van de 18th Street-bende en MS-13, zei het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De Guatemalteekse autoriteiten namen drugs en een vuurwapen in beslag en dienden aanklachten in wegens afpersing, illegale vereniging, samenzwering tot moord en afpersing van obstructie.

In Honduras resulteerde de gezamenlijke operatie van een week in de arrestatie van meer dan 75 MS-13 en 18th Street bendeleden en vijf politieagenten en de uitvoering van meer dan 10 huiszoekingsbevelen.
Advertenties