Regering legt activiteiten goudzoekers Maripaston stil
27 Jun 2011, 12:15
foto
Gerold Dompig, voorzitter van het management team van de commissie Ordening Goudsector.


De overheid heeft dit weekend de activiteiten van verschillende groepen goudzoekers in het gebied rond Maripaston in Para stilgelegd. Omdat er na een goudvondst van porknokkers inmiddels zo’n duizend mensen actief zijn is de veiligheid in het geding. Tegelijkertijd zijn in het gebied machines aangetroffen die niet bij de overheid staan geregistreerd. De overheid heeft een speciale unit van leger en politie ingezet om het gebied af te sluiten en de orde te herstellen.

Dat meldt Gerold Dompig, voorzitter van het management team van de commissie Ordening Goudsector vanochtend aan Starnieuws. Dompig vliegt maandagmiddag naar Maripaston om poolshoogte te nemen in het gebied. Hij heeft de leiders van de circa dertig groepen van goudzoekers dinsdag uitgenodigd voor overleg op zijn kantoor in Paramaribo. “We willen eerst een overzicht van de situatie. Daarna is het bedoeling om met de betrokken partijen te overleggen. Het is niet de bedoeling om mensen brodeloos te maken. Wie zich tot twee maanden geleden heeft geregistreerd en ook de machines aan ons heeft doorgegeven, hoeft zich geen zorgen te maken. Maar goudzoekers die niet staan geregistreerd, hebben heel snel iets uit te leggen.”

Vanaf half april staan 168 graafmachines geregistreerd bij het bureau van de commissie Ordening Goudsector. Bij Maripaston bleek toch materieel ingezet dat niet was opgegeven. De eigenaren kunnen dat na hun verhaal alsnog doen en komen daarna automatisch in contact met de Belastingdienst. Dompig benadrukt dat de regering wil weten wat er precies aan de hand is in het gebied, hoeveel goud er is gevonden, de goudzoekers identificeren, in kaart brengen wie wel en niet staat geregistreerd en vervolgens de activiteiten ordenen.

Dompig legt uit dat zo’n twee jaar geleden een aantal porknokkers het Maripastongebied introkken om goud te zoeken. Het stuk land grenst aan een van de concessies van IamGold en is eigendom van de staat. De Indiaanse gemeenschap van Pikin Saron was aanvankelijk niet geïnteresseerd.

Dat veranderde toen er wel goudvoorraden werden ontdekt. Vanaf dat moment zijn Brazilianen, Indianen en marrongroepen actief in het gebied, vertelt Dompig: “In totaal rond de duizend mensen, van de goudzoekers tot opkopers, monteurs et cetera. Dat betekent dat mensen vlak bij elkaar in de buurt aan het zoeken zijn en dat vergroot de kans op ongelukken. Mogelijk is zelfs een berg opgeblazen met dynamiet en dat kan natuurlijk helemaal niet. Daarbij zijn strenge veiligheidsmaatregelen vereist, een bufferzone bijvoorbeeld. Toen deze berichten kwamen, heeft de regering ons opdracht gegeven om in te grijpen.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May