NDP, Brunswijk en Kanhai eensgezind: Adhin moet vrij
21 Nov, 00:00
foto
Times of Suriname, voorpagina van zaterdag 21 november. Vicepresident Ronnie Brunswijk bekritiseert procureur-generaal Roy Baidjnath Panday.


Niet alleen de NDP en raadsman Irvin Kanhai vinden dat de ex-vicepresident Ashwin Adhin in vrijheid gesteld moet worden, maar ook de tweede man in de regering, Ronnie Brunswijk, is die mening toegedaan. In Times of Suriname van zaterdag en het STVS-journaal, zegt Brunswijk dat "je niet zo omgaat met een gezagsdrager'. Hij moest eerst in staat van beschuldiging worden gesteld. Met deze uitspraak geeft de vicepresident een vuistslag in het gezicht van president Chan Santokhi. De president zei in De Nationale Assemblee dat de regering zich niet inmengt over de manier waarop de rechterlijke macht haar werk doet.

Kanhai zegt aan Starnieuws dat het Openbaar Ministerie (OM) gerechtigd is om in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter-commissaris die de vrijlating van Adhin heeft gelast. Het OM heeft terstond appel aangetekend hiertegen, waardoor Adhin niet vrij is gekomen. Het Hof van Justitie moet in drie werkdagen hierop reageren. Kanhai verwacht dat nadat de grieven ingediend zijn door het OM, het Hof dinsdag in feite een besluit zou kunnen nemen.

De raadsman ziet het besluit van de rechter-commissaris als een belangrijke overwinning. Het OM is in het ongelijk gesteld. De aanhouding van zijn cliënt is als onrechtmatig getoetst. Hij blijft erbij dat het OM bij De Nationale Assemblee moest aankloppen om in staat van beschuldiging te vorderen. Het gaat volgens Kanhai om zaken die zich afgespeeld hebben in ambtelijke sfeer.

Brunswijk zegt aan de krant dat het OM naar zijn mening niet goed gehandeld heeft. Als het aan hem ligt, wordt de zaak buiten proces afgehandeld. Misschien moet er volgens hem een schikking worden getroffen tussen partijen en kan er bijvoorbeeld worden gesproken over vergoeding van de schade. Hij vindt dat zijn voorganger niet langer in de gevangenis moet zitten.
Advertenties