Maduro hoopt 'fatsoenlijke' dialoog met VS te hervatten
09 Nov, 16:35
foto

De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, zegt dat hij hoopt dat er een 'fatsoenlijke' dialoog met de VS kan komen nu Joe Biden de presidentsverkiezingen van vorige week heeft gewonnen. (Foto: Miraflores Palace via Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro zei zondag dat hij zou werken aan het hervatten van een "fatsoenlijke, oprechte" politieke dialoog met de Verenigde Staten, een land waarmee zijn regering gespannen relaties onderhoudt. Zijn voornemen heeft alles te maken met president-elect Joe Biden die in januari aantreedt.

"Na verloop van tijd ... zullen we hopelijk werken aan het hervatten van fatsoenlijke, oprechte, directe kanalen van dialoog tussen de toekomstige regering van Joe Biden" en Venezuela, zei Maduro in een televisietoespraak. Hij had zaterdag gezegd dat hij open stond voor 'dialoog' nadat hij Biden had gefeliciteerd met zijn overwinning. Oppositieleider Juan Guaido, die zichzelf tot interim-leider van het Latijns-Amerikaanse land heeft uitgeroepen, feliciteerde ook de Amerikaanse president-elect.

Maduro was het doelwit van Amerikaanse sancties om hem van de macht te dwingen. Hij verbrak in januari 2019 de diplomatieke betrekkingen met Washington nadat de regering van president Donald Trump - samen met ongeveer 60 andere landen - Guaido had erkend als de president van Venezuela.

"Donald Trump heeft een mijnenveld achtergelaten tussen de regering van de Verenigde Staten en Venezuela ... hij heeft een moeras achtergelaten. Ik weet het, we weten het," zei Maduro. Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat de regering van Biden een einde zou maken aan het Amerikaanse 'interventionisme' in Latijns-Amerika.

Washington heeft internationale druk uitgeoefend om de socialistische leider van de macht te dwingen. Het was één van de eerste landen die de claim van Guaido in januari 2019 als waarnemend president van Venezuela steunde, nadat de herverkiezing van Maduro in mei 2018 als frauduleus werd beschouwd.

De VS heeft Venezuela financiële sancties opgelegd, waaronder een olie-embargo dat sinds april 2019 van kracht is. Het heeft Maduro ook beschuldigd van drugshandel en een beloning van US$ 15 miljoen uitgeloofd voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.

Ondanks de druk blijft Maduro aan de macht, gesteund door het Venezolaanse leger en belangrijke bondgenoten Cuba, Rusland, China, Turkije en Iran.

Biden is gepland om Trump te vervangen en officieel de 46e Amerikaanse president te worden op 20 januari 2021.
Advertenties