VS: Trump overweegt hoe strijd voort te zetten
09 Nov 2020, 00:51
foto
President Donald Trump is niet van plan zijn nederlaag te erkennen. (Beeld: Reuters)


President Donald Trump geeft nooit toe dat hij verslagen is. Maar hij staat voor een grimmige keuze nu Democraat Joe Biden het Witte Huis heeft gewonnen: genadig toegeven in het belang van de natie of niet - en hoe dan ook te worden uitgezet.

Nadat bijna vier kwellende dagen van tellen een overwinning voor Biden opleverden, bleef Trump nog steeds volhouden dat de race nog niet voorbij was. Hij smeet met ongegronde beschuldigingen dat de verkiezingen niet eerlijk waren en dat er "illegale" stemmen werden geteld. Hij beloofde een golf van juridische stappen en vuurde tweets met alleen hoofdletters af waarin hij ten onrechte volhield dat hij "DEZE VERKIEZING HEEFT GEWONNEN, MET HEEL VEEL".

Terwijl sommigen in zijn kring Trump aanspoorden om hoffelijk toe te geven, hielden veel van zijn Republikeinse bondgenoten, ook op Capitol Hill, hem aan of gaven hem de ruimte om zijn verlies te verwerken - althans voorlopig.

"Trump heeft niet verloren", verklaarde de senator Lindsey Graham van South Carolina tijdens een optreden op de "Sunday Morning Futures" van Fox News Channel, waarbij hij de realiteit van de situatie verwierp. "Geef niet toe, meneer de president. Vecht hard," drong hij aan.

Trump zal naar verwachting niet formeel toegeven, zeggen personen die dicht bij hem staan. Hij zal aan het einde van zijn ambtstermijn waarschijnlijk met tegenzin het Witte Huis verlaten. Zijn voortdurende inspanningen om de verkiezingen als oneerlijk af te schilderen, worden gezien als een poging om een ​​gekneusd ego te kalmeren en om zijn loyale aanhang te laten zien dat hij nog steeds vecht. Dat zou de sleutel kunnen zijn om ze energiek te houden voor wat er daarna komt.

"Hij is van plan om te vechten", zei economisch adviseur Larry Kudlow van Trump toen duidelijk werd dat de president op een nederlaag afstevende.

Zou Trump ooit toegeven? "Ik betwijfel het", zei Trumps oude vriend en adviseur Roger Stone, wiens gevangenisstraf in juli door Trump werd herroepen. Stone beweerde dat Biden, als gevolg daarvan, "een schaduw over zijn presidentschap zal hebben met de helft van de mensen in het land die geloven dat hij onwettig is gekozen".

Bondgenoten suggereerden dat als Trump de komende jaren een media-imperium wil lanceren, hij een stimulans heeft om het drama te verlengen. Dus ook als hij van plan is de deur open te houden voor een mogelijke comeback in 2024 - hij zou slechts een jaar ouder zijn dan Biden nu is.

Bondgenoten Trump nemen hem in de maling
Er zijn velen in zijn binnenste cirkel die hem aansporen, waaronder zijn persoonlijke advocaat, Rudy Giuliani. De voormalige burgemeester van New York heeft beloofd de president te voorzien van bewijs van kiezersfraude, maar heeft weinig geproduceerd. Ook niet tijdens een persconferentie die hij zaterdag hield op de parkeerplaats van een klein landschapsbedrijf in Philadelphia naast een boekhandel voor volwassenen.

De volwassen zonen van Trump, Donald Jr. en Eric, hebben er ook bij hun vader op aangedrongen om te blijven vechten. Ze hebben de Republikeinen uitgedaagd om achter hen te staan, net als bondgenoten in het Congres, zoals Graham.

"Wat ik tegen president Trump zou zeggen, is: geef niet op. Mijn advies is: geef niet toe," zei de Republikeinse vertegenwoordiger Andy Biggs uit Arizona in een podcast-interview. "Laten we dit ding doorvechten. Het is te belangrijk om op te geven."

Sommigen in de cirkel van de president keken zenuwachtig naar Capitol Hill voor tekenen van een Republikeinse afvalligheid. Maar tot nu toe leken de meesten hem tijd te geven.

"Ik kijk er naar uit dat de president hiermee omgaat, maar hij moet ermee omgaan", zei senator Roy Blunt uit Missouri zondag op ABC's "This Week." Toch zei hij dat het tijd was voor Trump "om deze discussie over te dragen aan zijn advocaten, tijd voor de advocaten om de zaak te verdedigen die ze hebben, zowel voor de rechtbank als voor het Amerikaanse volk, en dan zullen we die feiten moeten afhandelen zoals ze worden gepresenteerd. Dat moet gebeuren en dan zullen we vooruit gaan. "

"Op dit moment weten we niet wie de overhand heeft gehad bij de verkiezingen", zei senator Ted Cruz uit Texas, die Fox News vertelde dat hij gelooft dat Trump "nog steeds een weg naar de overwinning heeft."

Andere politieke bondgenoten en ambtenaren van het Witte Huis hebben Trump echter onder druk gezet om zijn toon te veranderen en zich in te zetten voor een soepele overgang. Ze hebben er bij hem benadrukt dat de geschiedenis een harde rechter zal zijn van elke actie die hij onderneemt en die wordt gezien als een ondermijning van zijn opvolger. En ze hebben hem geadviseerd om de komende week een toespraak te houden waarin ze beloven de overgang te ondersteunen.

Trump's senior adviseur en schoonzoon Jared Kushner heeft anderen verteld dat hij een van degenen is die de president hebben aangespoord om de uitkomst van de race te accepteren - zelfs als Trump het niet eens zal worden over hoe deze werd bereikt.

Bij Fox News, waar primetime-hosts een enorme invloed op Trump uitoefenen, gaf Laura Ingraham uitdrukking aan de overtuiging van de president dat de verkiezingen oneerlijk waren geweest, terwijl ze hem ook smeekte om zijn nalatenschap in gedachten te houden - en zijn status als GOP-kingmaker te behouden - door gracieus het kantoor te verlaten.

"De nalatenschap van president Trump zal alleen maar belangrijker worden als hij zich concentreert op het vooruit helpen van het land", zei ze donderdag. Dit verhaal is gebaseerd op interviews met meer dan een dozijn Trump-assistenten en bondgenoten, van wie velen op voorwaarde van anonimiteit spraken om interne discussies te bespreken.

Dat de vreedzame machtsoverdracht zelfs twijfelachtig was, weerspiegelde de normverpletterende gewoonten van de nu lamme eend-president, die zelfs bij de overwinning nooit toegaf dat hij de volksstemming in 2016 had verloren.

De meeste assistenten geloofden dat de president het weekend zou nemen om met een ​​plan te komen, dat zeker meer juridische stappen met zich meebrengt. Maar sommige assistenten vinden dat de juridische schermutselingen meer te maken hebben met de schijn van een gevecht dan met het produceren van resultaten.

Er waren enkele aanwijzingen dat Trump zich in een minder omstreden richting bewoog, zelfs toen hij boos bleef klagen bij assistenten en oude grieven over het Rusland-onderzoek dat onder president Barack Obama begon, nieuw leven inblies.

In een verklaring op vrijdag suggereerde Trump dat hij elke mogelijkheid binnen de wet zou gebruiken om de uitslag van de verkiezingen aan te vechten. Maar bondgenoten interpreteerden het als een met tegenzin erkennen van de waarschijnlijke uitkomst.

"We zullen dit proces door elk aspect van de wet voortzetten om te garanderen dat het Amerikaanse volk vertrouwen heeft in onze regering", zei Trump. "Ik zal nooit opgeven om voor jou en onze natie te vechten."

Op zaterdag voegde het Witte Huis eraan toe dat de president "de resultaten van vrije en eerlijke verkiezingen zal accepteren" en dat de regering "alle wettelijke vereisten volgt".

Toch waren er zorgen dat de retoriek van Trump de spanningen zou doen oplaaien in een land dat al bitter verdeeld was vóór de verkiezingen. Er werd melding gemaakt van geïsoleerd handgemeen in de buurt van tellingscentra in Philadelphia en Phoenix.

Pro-Trump-demonstranten - sommigen van hen hebben openlijk geweren en pistolen bij zich - hebben zich verzameld buiten de telfaciliteiten in verschillende steden in het land, als reactie op de ongegronde beschuldigingen van Trump dat de Democraten probeerden het Witte Huis te stelen.

De campagne van Trump en het Republikeinse Nationaal Comité hebben supporters gebombardeerd met gepassioneerde pleidooien voor geld. Ze hebben sinds dinsdag tientallen miljoenen dollars binnengehaald, volgens mensen die bekend zijn met de zaak. Een deel van het geld was bestemd om de campagneschuld af te lossen, maar de rest zou kunnen worden gebruikt om een ​​agressieve publieke campagne voort te zetten om het geloof in de verkiezingsuitslag te blijven ondermijnen.

Biden heeft ondertussen het land opgeroepen om samen te komen. "Voor allen die op president Trump hebben gestemd, ik begrijp de teleurstelling van vanavond. Ik heb zelf een paar keer verloren. Maar laten we elkaar nu een kans geven", zei hij in zijn overwinningstoespraak op zaterdagavond.

Trump, wiens omvangrijke Twitter-account een geschikte vermelding lijkt te bieden voor elke gelegenheid, gaf dit advies in 2016: "Vladimir Putin zei vandaag over Hillary en Dems: 'Naar mijn mening is het vernederend. Men moet waardig kunnen verliezen."

"Zo waar!"

Trump is de eerste president in 28 jaar die geen tweede opeenvolgende termijn wint.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April