Wereld reageert op uitverkiezing Joe Biden
08 Nov, 12:42
foto
President-elect Joe Biden en vicepresident-elect Kamala Harris spreken tot hun aanhangers tijdens een bijeenkomst in Wilmington, Delaware nadat bekend was dat het koppel de Amerikaanse verkiezingen had gewonnen. (Foto's: Reuters)


Sinds Joe Biden werd aangekondigd als de verwachte winnaar van de Amerikaanse verkiezingen, stromen de reacties van wereldleiders binnen - de meeste zijn positief. Het is echter nog opvallend stil vanuit Rusland, China en Noord-Korea. Maar de Russische dissident Alexeï Navalny heeft de Amerikaanse president-elect wel gefeliciteerd.

In een tweet prees Navalny Biden, de verkozen vicepresident Kamala Harris en de Amerikanen voor "het kiezen van een nieuwe richting in vrije en eerlijke verkiezingen". "Het is een voorrecht dat niet in alle landen wordt toegekend", voegde Navalny eraan toe. De Russische oppositieleider herstelt in Duitsland na een poging tot vergiftiging.

In zijn felicitatie aan Biden zei de Britse premier Boris Johnson dat de VS "onze belangrijkste bondgenoot is en ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken aan onze gedeelde prioriteiten, van klimaatverandering tot handel en veiligheid."

De Indiase premier Narendra Modi noemde het een 'spectaculaire overwinning'. Hij feliciteerde Kamala Harris, die half Indiaas is, uitbundig: "Je succes is baanbrekend en een kwestie van enorme trots, niet alleen voor je chittis (tantes), maar ook voor alle Indiaas-Amerikanen."

Justin Trudeau, de Canadese premier, stelde: "We delen een relatie die uniek is op het wereldtoneel. Ik kijk er echt naar uit om samen te werken en daar met jullie beiden op voort te bouwen." Ook op het Afrikaanse continent waren er positieve reacties. President Muhammadu Buhari van Nigeria zei dat de overwinning van Biden een "herinnering was dat democratie de beste regeringsvorm is omdat het de mensen de mogelijkheid biedt om op vreedzame wijze van regering te veranderen."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat "onze trans-Atlantische vriendschap onmisbaar is als we de grote uitdagingen van onze tijd willen aangaan." De vicepresident van Turkije, Fuat Oktay, reageerde lauwer. "Voor Turkije verandert er niets", zei hij.

Ook van de kant van de geplaagde Venezolaanse president Nicolás Maduro kwam er een reactie. Maduro zei dat zijn land "altijd klaar zal staan voor dialoog en begrip met de mensen en de regering van de VS." Maar ayatollah Ali Khamenei van Iran zei dat de verkiezingen "een spektakel" waren, en voegde eraan toe: "Dit is een voorbeeld van het lelijke gezicht van de liberale democratie in de VS. Ongeacht de uitkomst is één ding absoluut duidelijk: de duidelijke politieke, burgerlijke , en moreel verval van het Amerikaanse regime." De Iraanse president Hassan Rohani zei vandaag op de staatstelevisie: "De toekomstige Amerikaanse regering heeft nu de kans om de fouten uit het verleden te corrigeren en terug te keren naar de internationale regelgeving en overeenkomsten." Hij voegde er nog aan toe : "De strategie van Iran is een constructieve samenwerking met de wereld."

En president Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland - wiens eigen recente herverkiezing, algemeen wordt beschouwd als vervalst en leidde tot landelijke onrust - veroordeelde het resultaat van de VS als "een aanfluiting van de democratie." Loekasjenko is al 26 jaar aan de macht en heeft zich na de verkiezingen in zijn land uitgeroepen tot winnaar.

Biden zijn overwinning was geprojecteerd door de BCC nadat de democraat een grotere voorsprong nam op president Donald Trump in de deelstaat Pennsylvania, goed voor 20 kiesmannen. De winst in Pennsylvania was voldoende voor Biden om de magische grens van 270 kiesmannen te bereiken.

In zijn eerste speech als president-elect beloofde Biden het land "niet te verdelen maar te verenigen". Zijn running mate, Kamala Harris, die de eerste vrouwelijke vicepresident van de VS wordt, zei dat kiezers hadden gekozen voor "hoop, eenheid en fatsoen."

Het campagneteam van Trump zegt "het simpele feit is dat deze verkiezing nog lang niet voorbij is". Het heeft diverse rechtszaken aanhangig gemaakt.
Advertenties

Tuesday 19 January
Monday 18 January
Sunday 17 January