Ramdin vindt kritiek op Khargi zeer onterecht
07 Nov, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin gaat op een persconferentie in op de kritiek die geleverd wordt op Rajendre Khargi. (Foto: René Gompers)


Er is heel wat kritiek op de keus van de regering om Rajendre Khargi tot ambassadeur in Nederland te benoemen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), vindt de kritiek onterecht. “Hij is niet zomaar gekozen,” benadrukt Ramdin. Hij heeft op een persconferentie uitgelegd waarom voor Khargi is gekozen. Suriname en Nederland zijn overeengekomen om de nieuwe ambassadeurs voor Suriname en Nederland, al voor de viering van 45 jaar Srefidensi, geïnstalleerd te hebben. 

Ramdin deelt mee dat er zelfs gesolliciteerd is voor de functie van ambassadeur in Nederland. Dat is ongebruikelijk, geeft hij aan: meestal wordt men geselecteerd op basis van aanbevelingen. “Er is voor iemand gekozen die, hoewel niet zichtbaar, jaren heeft meegelopen met president Santokhi in het opbouwen van internationale betrekkingen,” geeft Ramdin aan. “Hij is goed ingevoerd in de Nederlandse en Europese politiek. Hij heeft toegang tot de Tweede Kamer, tot het Nederlandse bestel in het algemeen qua bestuur. We hebben daar de goede vruchten van mogen plukken. Het feit dat er zo snel contact is gemaakt met deze nieuwe regering is mede daardoor gekomen.” 

Ramdin merkt op dat Santokhi al sinds 2013 gesprekken heeft gevoerd met Nederland. “Khargi was vanaf dat moment betrokken. Het is dus niet dat iemand van de ene op de andere dag wordt benoemd,” merkt Ramdin op. “Wij geloven er wel in dat met de contacten die hij heeft, zijn ‘touch’ met de Surinaamse politiek en de diaspora in Nederland, hij in deze fase wanneer we de relatie aan het herstellen zijn, een belangrijke rol kan spelen. Vanuit zo een optiek is hij voorgedragen voor de functie.” 

Ramdin reageert ook op de kritieken, althans de manier waarop er kritiek geleverd wordt. De reactie geldt niet alleen voor Khargi benadrukt hij. “Ik vind het jammer dat we de gewoonte schijnen te hebben dat wanneer er een naam genoemd wordt voor een functie, die persoon opeens niet geschikt of gekwalificeerd is,” haalt Ramdin aan. “Ik wil dan bijna de conclusie trekken: wij vinden nooit iemand geschikt tenzij het onszelf is. Dat is een hele slechte gewoonte. We zijn heel negatief wat dat betreft. Ik hoop dat we beginnen te leren om een beetje objectief te kijken. Natuurlijk kan het dat niet iedereen er happy mee is. Maar de wijze waarop we omgaan met bekritiseren van personen tot op het persoonlijke af, dat spreekt niet goed voor het Surinaamse volk. Ik ben blij dat het gros van het volk niet zo is. Wat we horen is van een paar personen. Dat recht hebben ze, ik vind het alleen jammer dat ze het zo tot uitdrukking brengen.” 

Enkele  kritieken zijn op de nationaliteit van Khargi en dat hij geen diplomatenopleiding heeft genoten. Ramdin die zelf diplomaat is geweest, geeft aan dat hoewel hij voorstander is van een diplomatenopleiding, dat nog geen garantie hoeft te zijn dat iemand ook goed is in die functie. “Ik heb vele diplomaten gezien met een diplomatenopleiding maar ze hebben het absoluut slecht gedaan,” deelt hij mee. Ik ken ook diplomaten die helemaal geen opleiding als diplomaat hebben gehad, maar het goed hebben gedaan. Waaronder ik zelf. Ik neem aan dat ik het redelijk goed heb gedaan. Dus men moet niet in absolute termen blijven denken over deze zaken.”

Ramdin roept op om de negatieve opstelling achterwege te laten. “Een beetje rationaliteit, een beetje objectiviteit, maar ook een beetje Surinamer blijven, in plaats van zo persoonlijk te worden,” roept hij op. “Want we gaan veel meer van deze benoemingen krijgen. En als we iedere keer weer blijven afbreken dan vraag ik me af waarmee we bezig zijn.”  Nederland moet eerst agreement verlenen, voordat Khargi benoemd kan worden. 

René Gompers
Advertenties