Ramdin vindt kritiek op Khargi zeer onterecht
Er is heel wat kritiek op de keus van de regering om Rajendre Khargi tot ambassadeur in Nederland te benoemen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), vindt de kritiek onterecht. “Hij is niet zomaar gekozen,” benadrukt Ramdin. Hij heeft op een persconferentie uitgelegd waarom voor Khargi is gekozen. Suriname en Nederland zijn overeengekomen om de nieuwe ambassadeurs voor Suriname en Nederland, al voor de viering van 45 jaar Srefidensi, geïnstalleerd te hebben.
Ramdin deelt mee dat er zelfs gesolliciteerd is voor de functie van ambassadeur in Nederland. Dat is ongebruikelijk, geeft hij aan: meestal wordt men geselecteerd op basis van aanbevelingen. “Er is voor iemand gekozen die, hoewel niet zichtbaar, jaren heeft meegelopen met president Santokhi in het opbouwen van internationale betrekkingen,” geeft Ramdin aan. “Hij is goed ingevoerd in de Nederlandse en Europese politiek. Hij heeft toegang tot de Tweede Kamer, tot het Nederlandse bestel in het algemeen qua bestuur. We hebben daar de goede vruchten van mogen plukken. Het feit dat er zo snel contact is gemaakt met deze nieuwe regering is mede daardoor gekomen.”
Ramdin merkt op dat Santokhi al sinds 2013 gesprekken heeft gevoerd met Nederland. “Khargi was vanaf dat moment betrokken. Het is dus niet dat iemand van de ene op de andere dag wordt benoemd,” merkt Ramdin op. “Wij geloven er wel in dat met de contacten die hij heeft, zijn ‘touch’ met de Surinaamse politiek en de diaspora in Nederland, hij in deze fase wanneer we de relatie aan het herstellen zijn, een belangrijke rol kan spelen. Vanuit zo een optiek is hij voorgedragen voor de functie.”
Ramdin reageert ook op de kritieken, althans de manier waarop er kritiek geleverd wordt. De reactie geldt niet alleen voor Khargi benadrukt hij. “Ik vind het jammer dat we de gewoonte schijnen te hebben dat wanneer er een naam genoemd wordt voor een functie, die persoon opeens niet geschikt of gekwalificeerd is,” haalt Ramdin aan. “Ik wil dan bijna de conclusie trekken: wij vinden nooit iemand geschikt tenzij het onszelf is. Dat is een hele slechte gewoonte. We zijn heel negatief wat dat betreft. Ik hoop dat we beginnen te leren om een beetje objectief te kijken. Natuurlijk kan het dat niet iedereen er happy mee is. Maar de wijze waarop we omgaan met bekritiseren van personen tot op het persoonlijke af, dat spreekt niet goed voor het Surinaamse volk. Ik ben blij dat het gros van het volk niet zo is. Wat we horen is van een paar personen. Dat recht hebben ze, ik vind het alleen jammer dat ze het zo tot uitdrukking brengen.”
Enkele kritieken zijn op de nationaliteit van Khargi en dat hij geen diplomatenopleiding heeft genoten. Ramdin die zelf diplomaat is geweest, geeft aan dat hoewel hij voorstander is van een diplomatenopleiding, dat nog geen garantie hoeft te zijn dat iemand ook goed is in die functie. “Ik heb vele diplomaten gezien met een diplomatenopleiding maar ze hebben het absoluut slecht gedaan,” deelt hij mee. Ik ken ook diplomaten die helemaal geen opleiding als diplomaat hebben gehad, maar het goed hebben gedaan. Waaronder ik zelf. Ik neem aan dat ik het redelijk goed heb gedaan. Dus men moet niet in absolute termen blijven denken over deze zaken.”
Ramdin roept op om de negatieve opstelling achterwege te laten. “Een beetje rationaliteit, een beetje objectiviteit, maar ook een beetje Surinamer blijven, in plaats van zo persoonlijk te worden,” roept hij op. “Want we gaan veel meer van deze benoemingen krijgen. En als we iedere keer weer blijven afbreken dan vraag ik me af waarmee we bezig zijn.” Nederland moet eerst agreement verlenen, voordat Khargi benoemd kan worden.
René Gompers
Vandaag
Gisteren
- Actie bij Medische Zending: personeel eist uitbetaling toegezegde middelen
- Lancering StarTV nationaal en internationaal
- Granmorgu FPSO gaat fabricagefase in
- OKB grijpt in om stemrecht van burger veilig te stellen
- 'Suriname 2050': Olie geen doel, maar hefboom voor ontwikkeling
- Brazilië hoopt binnen 28 dagen officieel vrij te zijn van vogelgriep
- Surinaams staatsleiderschap onder druk door machtsdronkenheid
- Fout in kiezersbestand: Vrouw uit Nickerie moet stemmen in Wanica
- VES bepleit 10 stappen voor zorgvernieuwing zonder extra investeringen
- Voorkeursstemmen: Wat houdt dit in?
- Volksgezondheid lanceert digitale patiëntenportal
- Meer momenten van zon vandaag
- Taxiën door de politiek: De wijze woorden van de Poppenkast
- Column: Gefocust blijven
- Nieuwe rechter Sanches ‘bijzondere aanwinst’ voor rechtspraak
- Optsu en D-TV Express dagen Santokhi en Rapar voor de rechter
Eergisteren
- NDP: Bouwen aan een duurzaam en inclusief groeimodel
- Sibibusi Beweging: Democratie vraagt betrokkenheid
- Staat gaat in hoger beroep tegen vonnis zaak Wan Okasi
- IsDB keurt US$ 75 miljoen goed voor nieuwbouw AZP
- Advocaat Sitaram: Geen case tegen ex-minister Somohardjo
- EU-gezanten bereiken akkoord over wapenfonds van 150 miljard euro
- Honderd militairen ingezet voor verkiezingssurveillance
- De Paradox van het Denken en de Macht (slot)
- Live inzicht in kiezersopkomst en telling via nieuwe app
- Gewapende overval magazijn Kirpalani: Twee security guards mishandeld
- Lucky Store heropent na verwoestende brand: Issa wil structureel optreden
- Veel beloftes, weinig plan: BINI fileert partijprogramma’s
- Ramadhin: Integriteit in de zorg is geen keuze, maar een vereiste
- Nog meer bewolking en buien
- Taxiën door de politiek: "Als ik een keer president word..."
- Caricom-waarnemers: Geen signalen over verkiezingsfraude
- Column: De illusie en onze Guyanese ‘vrienden’
- Eskak teleurgesteld: We zijn terug bij af zonder artikel 27