Elias ziet grote voordelen uit aardgas
02 Nov, 06:39
foto
Rudolf Elias, CEO Staatsolie


Grote hoeveelheden bijbehorende aardgas die voor de kust van zowel Guyana als Suriname zijn ontdekt met olie, kunnen een belangrijke rol spelen bij de transformatie van deze buurlanden die nu op weg zijn om hun diepwaterkoolwaterstofbronnen te ontwikkelen. Rudolf Elias, Chief Executive Officer van Staatsolie, ziet hierin veel ruimte voor samenwerking.

"Ik denk dat het buitengewoon belangrijk is dat Suriname en Guyana op zoek zijn naar de sterke en zwakke punten die we hebben in alle sectoren", zei hij tijdens een recente virtuele paneldiscussie. "... één van de dingen waar we zeker aan moeten werken, is om alle bijbehorende gassen te brengen ... om die op de één of andere manier aan land te brengen, zodat we ervan kunnen profiteren en wat goedkope energie naar onze landen kunnen brengen."

In dit verband zijn er al besprekingen gaande om gas vanuit het Liza-veld in Guyana naar de kust te leiden. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen van het land, Vickram Bharrat, vertelde OilNOW in een recent interview dat de landingsplaats voor de pijpleiding en de locatie voor de infrastructuur zullen worden opgezet, zodat het gas-to-power-project voor het einde van het jaar zou worden afgerond, terwijl het werk naar verwachting in 2021 zal starten.

Ongeveer 9 biljoen kubieke voet gas (1 kubieke voet is 28,3 liter) is gevonden met de olie die sinds 2015 voor de kust van Guyana is ontdekt. De in het Verenigd Koninkrijk gevestigde wereldwijde energie-adviesgroep Wood Mackenzie had gezegd dat meer dan een biljoen kubieke voet gas samen met de olie in de Maka Central -1 is gevonden voor de kust van Suriname, eerder dit jaar.

Zelfs met de 9 miljard vaten olie-equivalent die tot nu toe zijn gevonden in het Stabroek-blok in Guyana en de drie ontdekkingen die tot nu toe voor de kust van Suriname zijn gedaan, worden de nog te ontdekken bronnen in het Guyana-Suriname bekken nog steeds geschat op miljarden vaten olie en triljoenen kubieke voet aardgas.

De nieuw gekozen leiders van Suriname en Guyana hebben elkaar in augustus ontmoet. Ze hebben toegezegd samenwerkingsgebieden na te streven die de ontwikkeling van de twee olieproducerende landen kunnen versnellen.
Advertenties