Rolmodellen zijn onontbeerlijk
Het jaar 2020 markeert gedenkwaardige gebeurtenissen in het nationale sportleven. Wij gedenken het heuglijke feit dat de Surinaamse Voetbalbond 100 jaar geleden werd opgericht. Wat bij mij echter in het oog springt, is de eclatante prestatie die Letitia Vriesde 25 jaar geleden geleverd heeft op de atletiekbanen van Barcelona en Göteborg. In 1995 heeft zij een bronzen medaille weten te bemachtigen op de Wereld Kampioenschappen indoor Barcelona (Spanje) en in hetzelfde jaar won zij ook een zilveren 'plak' tijdens de outdoor Wereld Kampioenschappen in Göteborg (Zweden).
Het was voor het eerst dat er een WK-medaille door een Zuid-Amerikaanse atlete werd veroverd. In 2001 won zij ook een bronzen medaille tijdens het WK in Edmonton. Letitia heeft ook andere imponerende prestaties geleverd. Zij heeft op de 800 m gouden medailles gewonnen op de Panam Championships, Cacso en South American Games. Letitia stond in de annalen van World Athletics, (voorheen IAAF) te boek als South American recordholder.
Letitia Vriesde heeft tijdens haar indrukwekkende carrière steevast de Surinaamse nationaliteit behouden. Dit, ondanks dat zij gedurende langere tijd in Nederland trainde en woonde. Zij heeft altijd met trots in de Surinaamse kleuren gelopen. De talenten van Letitia werden ontdekt toen zij student was op de Middelbare Handelsschool, waarna zij van 1980 t/m 1984 deel uitmaakte van het sterk vrouwenteam van de Atletieksectie van Yellow Birds. Met weemoed denken wij terug aan de sportieve krachtmetingen met Mireille Sankatsing op de 800m en 1.500m. De grote doorbraak voor Letitia kwam in Nederland toen zij in een uiterst competitief milieu werd opgenomen.
Letitia is geboren en getogen in Coronie. Dit district met amper 4.000 zielen, heeft grote zonen en dochters voortgebracht in de sport. Dit is voor mij aanleiding om in het kader van 100 jaar SVB, excellente sporters uit Coronie voor het voetlicht te brengen.
Coronie is ook de bakermat voor grote voetballers zoals Hendrik Tolud, Charles Marbach, Wilfred Garden, Delano Rigters, Leo en Eugene Esajas (Bigi Back), de gebroeders Slagveer, Jaco en Alex Hasselbaink, Egbert Tay, Jimmy Winter en Jozef Tevreden. Dat is een aantal klinkende namen uit een groot arsenaal van spelers die Coronie heeft voortgebracht. Delano Rigters en Wilfred Garden behoorden tot de absolute Surinaamse top, waarover met bewondering wordt gesproken.
'Lando' Lloyd Rigters is geboren in 1956 in Coronie en was als 12-jarige al een veelbelovende voetballer van 'Racing Club Coronie'. Hij heeft 16 jaar een vaste plaats gehad bij Robinhood en eindigde vier keer als topscorer van de competitie in 1984, 1987, 1988, 1989. Met deze club wist hij tien nationale titels te winnen. Rigters heeft het genoegen mogen smaken om driemaal de Concacaf Champions 'Cup-finale te halen.
Wilfred 'Omoe' Garden was een sierlijke en sluwe verdediger, die volgens insiders de kwaliteiten bezat om in elke topclub in Europa of Zuid-Amerika te spelen. Garden was gedurende zijn loopbaan een vaste keus in het nationale elftal. Met Robinhood veroverde hij zes nationale titels. Garden won ook tweemaal de prestigieuze prijs van 'Surinaams Voetballer van het jaar' (1976 en 1979). Diverse teams uit Coronie hebben gespeeld in de Hoofdklasse (thans eerste divisie) van de SVB. De voetbalvereniging Corona is ooit semi-kampioen van Suriname geworden en heeft Suriname nog vertegenwoordigd in Concacaf verband.
Ook de Coronianen in diaspora hebben geschitterd aan het internationaal firmament. Edgar Davids, meervoudig international van Nederland, heeft zijn eerste voetbalkunstjes in Coronie geleerd. De voormalige profvoetballers Aron Winter en Floyd Hasselbaink zijn ook in Coronie geboren en hebben furore gemaakt op internationale velden. Winter speelde 84 interlands en maakte ook deel uit van de Nederlandse selectie die het Europees kampioenschap van 1988 won. Floyd Hasselbaink was een spits van formaat. Hij werd tweemaal topscorer van de Engelse Premier League.
Georginio Wijnaldum, Liverpool-icoon, heeft de harten van veel Surinamers beroerd toen hij de Surinaamse vlag om zijn schouders droeg, na de gewonnen Champions League-finale op 1 juni 2019, tegen Tottenham Hotspur in het Spaanse Estadio Wanda Metropolitano.
Kenneth Tjon Soei Sjoe, Rudie Wolf, Roberto Bruyne, Wilfred Promes, Henk van Dams, Hesdy Esajas zijn top Taekwondo beoefenaars, die hun roots hebben in Coronie. Tjon Soei Sjoe en Wolf verdienen speciale vermelding want zij hebben Suriname op het hoogste niveau vertegenwoordigd en wel in 1982 op de Wereldkampioenschappen Taekwondo in Guayaquil, Ecuador. Kenneth Tjon Soei Sjoe verdient een eervolle vermelding als coach van de zeer succesvolle nationale ploeg op de PanAM Taekwondo kampioenschappen in 1984. De gebroeders Ewald en S. Limon waren geduchte Karate fighters en de bokser Riedewald mag niet onvermeld blijven.
Coronianen hebben topprestaties geleverd. Deze landgenoten hebben gefungeerd als rolmodellen voor alle Surinamers. Het is te hopen dat de huidige generatie inspiratie kan putten uit de geweldige prestaties van hun illustere voorgangers.
Vandaag
-
22:12
Politie lanceert online portaal voor verlenging en duplicaat rijbewijs
-
20:51
Koolstofkredieten: Suriname wacht, Guyana incasseert
-
18:53
Zunder: Reparatieproces in Engeland bereikt historisch hoogtepunt
-
16:56
Rusland en Asabina rekenen op het gegeven woord van coalitiepartners
-
15:07
VHP-fractie dient protest in tegen tonen stembriefje
-
14:29
Kandidaatstelling president en vicepresident open tot donderdag 3 juli
-
12:36
Suriname officieel malaria-vrij verklaard door WHO
-
10:43
Verkiezing president en vicepresident op 6 juli
-
09:26
Geen goedkope, maar wel lichte zetels
-
07:28
Santokhi roept nieuw parlement op tot samenwerking en rechtsstatelijkheid
-
05:33
Vandaag veel onweersbuien
-
03:35
Penitentiair ambtenaar verdacht van aanranding blijft op vrije voeten
-
01:37
Brute roofoverval Carolinakreek: slachtoffer mishandeld
-
00:34
Adhin: De burger verwacht geen theater, maar waarachtige vertegenwoordiging
-
00:00
VHP geeft strijd om presidentschap nog niet op
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 878
- Santokhi en Simons voeren overleg over democratische transitie
- Man beschoten bij gewapende goudroof in Brokopondo
- Potentiële uitbraak van infectieziekten in Rahemal & omgeving
- Brunswijk ook met VHP ondersteuning vicevoorzitter DNA
- Adhin gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblee
- Brunswijk toegelaten als Assembleelid; geen vicepresident meer
- Brunswijk: Ik blijf vicepresident tot opvolger is gekozen
- Simons: Wie zich niet houdt aan akkoord, stapt eruit
- Brunswijk beëdigd door Parmessar; mogelijk geen vicepresident meer
- Is God almachtig?
- Raadsvrouw van voorganger verdacht van verkrachting pleit voor vrijspraak
- Het blijft onweren in de middag
- 'Hey Daddy': Hoe wereldleiders Trump’s ego strelen
- Moordverdachte sloeg slachtoffer met tas om vermeende seksuele provocatie
- Gregory Rusland unaniem voorgedragen als vicepresidentskandidaat
Eergisteren
- Nieuwe DNA: Voor rust, verantwoordelijkheid en vooruitgang
- Nederland en Panama grootste afnemers van Guyanese offshore olie in 2025
- Taxichauffeur verdacht van verkrachting na aangeboden lift
- Europa zucht onder eerste grote hittegolf van de zomer
- Felle woningbrand aan Duisburglaan
- Aangespoeld lichaam veroorzaakt opschudding aan Mangrovestraat
- Rabin Parmessar beëdigd als fungerend Assembleevoorzitter
- PL toont stembriefje bij verkiezing topfuncties; stelt meldpunt politieke omkoping in
- KPS viert 130-jarig bestaan met feestelijke rondmars
- De aard die de intentie verraadt
- VS stopt beschermstatus Haïtianen per september
- Ook vandaag zon en onweersbuien
- Het kleurrijke Suriname
- PALU: Staatsolie moet spreken voor Suriname; niet namens multinationals
- Beëdiging DNA-leden en verkiezing nieuwe leiding in twee vergaderingen