Natio kan beschikken over zeven nieuwe profs uit Europa
17 Oct 2020, 02:44
foto
Bondscoach Dean Gorré en Nigel Hasselbaink die als eerste voetballer met een Nederlands paspoort in het Surinaamse elftal werd opgenomen.


De FIFA heeft vrijdag zeven profs uit Europese competities toestemming gegeven om voor het Surinaamse elftal te spelen. De SVB kreeg bericht van de Wereldvoetbalbond dat Damil Dankerlui (FC Groningen), Ryan Koolwijk en Ishan Kort (beiden Almere City), Dion Malone (NAC Breda), Myenty Abena (Slovan Bratislava), Roland Alberg (Roda JC) en Tjaronn Chery (Maccabi Haifa) in het vervolg voor natio kunnen uitkomen. 

Aanvaller Nigel Hasselbaink (momenteel zonder club) ging hen eind vorig jaar voor als eerste voetballer met een Nederlands paspoort in het Surinaamse elftal. Mede dankzij een doelpunt van Hasselbaink in de met 2-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Nicaragua, plaatste Suriname zich voor het eindtoernooi om de Gold Cup dat vanaf juli 2021 in de VS wordt gehouden.

De lijst met nieuwe spelers wijkt af van de namen die bondscoach Dean Gorré eind vorig jaar naar buiten bracht. Hij zou graag Kelvin Leerdam (Seattle Sounders), Ryan Donk (Galatasaray), Florian Jozefzoon (Derby County), Diego Biseswar (PAOK Saloniki), Mitchell Donald (Malatyaspor) en Miquel Nelom (Willem II) toevoegen aan zijn selectie. De FIFA heeft de dossiers van Donk en Leerdam voorlopig aangehouden. Het is niet bekend waarom deze spelers nog geen licentie hebben gekregen.

Onder de spelers die Gorré nu kan oproepen zitten ervaren spelers als Chery (32), Koolwijk (35), Alberg (30) en NAC-captain Malone (31). Jonger zijn Dankerlui (24, basisspeler bij FC Groningen), Abena (25) en doelman Kort (20).   
Suriname begint in maart volgend jaar aan de kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal in 2022. Het team van Gorré is ingedeeld in een poule met Aruba, Canada, Bermuda en de Kaaiman Eilanden. Alleen de poulewinnaar gaat door naar de volgende ronde. Het is de bedoeling dat natio in november twee oefenwedstrijden speelt, eventueel ook om de nieuwe spelers in te passen.

Diederik Samwel
Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October