Overeenkomst tussen passagiers en Blitzz nietig verklaard
08 Oct 2020, 20:21
foto


Er is enorme verontwaardiging ontstaan over dat de overheid/SLM met een securitybedrijf in zee is gegaan, dat pas is opgericht en niet eens ingeschreven stond bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Passagiers uit Nederland werden verplicht om Blitzz Security ruim SRD 5.000 te betalen voor tien dagen bewaking in thuisquarantaine. De meeste mensen hebben geweigerd om te betalen. Het bedrijf blijkt een eenmansbedrijf te zijn en is pas donderdag ingeschreven bij KKF. Luciano Coutinho zou de eigenaar zijn volgens een KKF-uittreksel. 

In een verklaring zeggen het ministerie van Volksgezondheid en Transport, Communicatie en Toerisme dat de overeenkomst die getekend is met securitybedrijf Blitzz en passagiers op 6 oktober, nietig wordt verklaard. De overheidsautoriteiten zullen met diverse actoren binnen de beveiligingssector spoedig om de tafel gaan om een adequate oplossing te zoeken voor het proces van bewaking bij zelfquarantaine. Coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de zaak onderzocht moet worden. Als blijkt dat zaken niet volgens de procedures zijn gegaan, moeten er maatregelen getroffen worden. Hij benadrukt dat transparantie is beloofd aan het volk en hier dient aan gehouden te worden. 

De ministeries van Volksgezondheid en TCT zeggen diverse klachten gekregen te hebben over de perikelen rond de bewaking van woningen van repatrianten uit Nederland met de vlucht van dinsdag, waarbij repatrianten uit Nederland die in thuisquarantaine wilden, verplicht werden gesteld om een overeenkomst met een beveiligingsbedrijf te tekenen. De ministeries wensen hierbij duidelijk te stellen dat de keus voor het beveiligingsbedrijf op een onduidelijke wijze heeft plaatsgevonden. Omstandigheden die hebben geleid tot de keus om goedkeuring te geven voor beveiligde zelfquarantaine zijn o.a. het feit dat op de vlucht van 6 oktober 2020 slechts 10 personen een boeking voor hotelquarantaine hadden. Om de veiligheid en gezondheid van de samenleving te beschermen werd er toestemming gegeven voor zelfquarantaine, maar dan wel onder de voorwaarde dat dit beveiligd zou plaatsvinden. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in eerdere officiële bekendmakingen duidelijk gesteld dat repatrianten en toeristen, vanwege de stijging van Covid-besmettingen in Nederland bij terugkeer naar Suriname een negatieve PCR-test moeten overleggen. Tevens wordt eenieder in quarantaine geplaatst voor de periode van 10 dagen in een SHATA-accommodatie die betaald dient te worden door de passagier. In de voorgaande week werd, vanwege de drastische stijging van Covid-infecties in Nederland, aan reizigers uit Nederland geadviseerd om in zelfquarantaine te gaan. Echter zijn er duidelijke indicaties dat dit advies genegeerd werd en er zelf besmettingen hebben plaatsgevonden en de quarantaineregel werd overtreden. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in overleg met het ministerie van TCT inmiddels besloten dat er voorlopig GEEN thuisquarantaine zal worden toegestaan. Personen die een eigen beschikbare woning bezitten, mogen een verzoek richten voor zelfquarantaine op het e-mail adres quarantainehotel@gmail.com, 10 dagen voor afreisdatum. Dit verzoek zal in onderzoek worden genomen en betrokkene zal na goedkeuring en overleg voorwaardelijk in zelfquarantaine geplaatst worden. 

Er is reeds door gecommuniceerd naar de vliegmaatschappijen dat ingaande heden 08 oktober, de voorwaarden welke gesteld zijn door het ministerie van Volksgezondheid (negatieve PCR-test niet ouder dan 72 uur, reisverzekering met covid-19 dekking en verplichte quarantaine-hotel boeking) strikt gecontroleerd dienen te worden bij het instappen in Nederland. Indien mocht blijken dat passagiers in Suriname aankomen zonder te voldoen aan gestelde voorwaarden, zal de luchtvaartmaatschappij hiervoor verantwoordelijk gesteld worden.
Advertenties